Rahastokonkari ennusti kaiken rysähtävän: Tuotot nousivat 163 prosenttia

Rahastokonkari Neal Berger löi vetoa, että rahapolitiikka kiristyy ja kaikki tulee markkinoilla alas. Se kannatti, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Viime vuonna osakekurssit koko maailmassa laskivat enemmän kuin kertaakaan sitten finanssikriisin romahduksen.

5.1. 13:02

Sijoittaminen tuntuu joskus arpapeliltä, mutta joskus veikkaus ja ajoitus osuvat täydellisesti kohdalleen.

Isolle osalle osakkeisiin ja arvopapereihin sijoittaneista vuosi 2022 oli hirvittävä, kun kurssit painuivat inflaatiopelkojen ja sodan vuoksi.

Samaan aikaan rahastonjohtaja Neal Bergerin tuoreen rahaston tuotot kipusivat noin 163 prosenttiin viime vuonna, kertoo uutistoimisto Bloomberg näkemänsä asiakirjan pohjalta. Berger kieltäytyi kommentoimasta rahaston tuottoja.

Menneet tuotot eivät myöskään kerro mitään rahaston tulevaisuudesta.

Lue lisää: Viisi esimerkkiä osoittavat, miten suureksi sijoitus­kupla paisui viime vuonna

Hillitön voittosumma syntyi, koska Bergerin perustama Contrarian Macro -rahasto käytännössä löi vetoa sen puolesta, että Yhdysvaltojen keskuspankin rahapolitiikka kääntyisi elvyttävästä kiristyväksi.

”Syy, miksi perustin rahaston oli, että keskuspankkien laiva oli kääntymässä 180 astetta. Se avainmuutos toisi vastatuulta kaikkien sijoitusten hintoihin”, Berger sanoo Bloombergille.

Berger kertoo, että muutos oli nähtävissä paisuvan julkisen velan koroista, spac-järjestelyjen yleistymisestä, kryptovaluuttojen paisumisesta ja osakekurssien noususta.

”Oli uskottava, että näkemämme hinnat olivat – käyttääkseni akateemista termiä – päättömiä.”

Berger kertoo käyttävänsä futuureja shortatakseen osakkeita ja joukkovelkakirjoja, joiden arvon hän näki vääristyneen elvyttävän rahapolitiikan vuoksi. Hän kertoo aikovansa jatkaa shorttaamista vielä vuosia, koska katsoo karhumarkkinan jatkuvan, vaikka lähiaikoina voidaankin nähdä päivä- tai kuukausikohtaisia nousuja.

”Isossa kuvassa kaikki on menossa alas.”

Bergerin perustama Contrarian Macro -rahasto pantiin alulle huhtikuussa 2021, ja vuoden 2022 alussa se alkoi hyväksyä ulkopuolisia sijoituksia. Samaan aikaan keskuspankki alkoi kiristää ruuvia rahapolitiikassa.

Eagle’s View hallinnoi Bloombergin mukaan kaikkiaan noin 700 miljoonan dollarin edestä sijoituksia, joista 200 miljoonaa dollaria on Contrarian Macro -rahastossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita