FT: Kansainvälinen valuutta­rahasto varoittaa yhä nopeasta inflaatiosta

Varapääjohtaja Gita Gopinathin mielestä Yhdysvaltojen tiukat työmarkkinat puhuvat sen puolesta, että käännettä inflaatiossa ei ole vielä tapahtunut.

Kansainvälisen valuuttarahaston varapääjohtaja Gita Gopinath.

5.1. 11:28

Inflaatiossa eli kuluttajahintojen kallistumisesta ei ole Yhdysvalloissa tapahtunut vielä käännettä, varoittaa Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) varapääjohtaja Gita Gopinath sanomalehti Financial Timesin (FT) haastatteluissa.

Hänen mielestään Yhdysvaltojen keskuspankin on jatkettava rahapolitiikan kiristämistä, vaikka uusimpien tietojen perusteella on jo merkkejä inflaation tuntuvasta hidastumisesta.

"Jos katsotaan työmarkkinoiden indikaattoreita ja tarkastellaan inflaation hyvin tahmeita osatekijöitä, kuten palveluiden inflaatiota, on mielestäni selvää, että inflaatiossa ei ole vielä tapahtunut käännettä”, Gopinath sanoi Financial Timesille.

Keskuspankin rahapolitiikasta päättävän avomarkkinakomitean pöytäkirjojen perusteella se odottaa vielä merkittävästi lisää näyttöä inflaation hidastumisesta ennen kuin rahapolitiikan kiristäminen voidaan lopettaa. Tämä vastaa hyvin pitkälle sitä, mitä pääjohtaja Jerome Powell sanoi joulukuussa avomarkkinakomitean kokouksen jälkeen lehdistötilaisuudessa.

Joulukuussa keskuspankki kiristi rahapolitiikkaa 0,50 prosenttiyksikköä. Sitä ennen se turvautui neljää kertaa poikkeuksellisen suureen 0,75 prosenttiyksikön koronnostoon.

Marraskuussa inflaatiovauhti oli Yhdysvalloissa 7,1 prosenttia, kun se lokakuussa oli 7,7 prosenttia. Nopeinta inflaatio on ollut tänä vuonna kesäkuussa, jolloin kuluttajahinnat kallistuivat 9,1 prosenttia vuoden takaisesta.

Yhdysvaltojen keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan inflaation pitäisi olla pitkän ajan kuluessa keskimäärin kaksi prosenttia.

Keskeisiä syitä inflaation kiihtymiseen ovat olleet maailmantalouden tarjontahäiriöt ja suuri kysyntä, jota on lisännyt finanssipoliittinen elvytys.

Yhdysvalloissa talous on ylikuumentunut, sillä työvoiman kysyntä on tarjontaa suurempi ja talous toimii kapasiteettinsa äärirajoilla.

Varapääjohtaja Gopinath arvioi Financial Timesille, että euroalueella inflaatio alkaa hidastua lähelle Euroopan keskuspankin kahden prosentin tavoitetta vasta pitkällä vuoden 2024 puolella. Euroalueella inflaatiovauhti oli marraskuussa 10,1 prosenttia. Lokakuussa se oli 10,6 prosenttia.

Gopinath myös korosti lehden haastattelussa, että Euroopassa hallitusten finanssipoliittisen keinot eli veronkevennykset ja hintatuet elinkustannusten kasvun hillitsemiseksi vaikeuttavat inflaation vaimentamista.

Samaan asiaan kiinnitti joulukuussa huomiota Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde. Hänen mukaansa finanssipoliittiset keinot, joilla suojellaan taloutta energian korkeita hintoja vastaan, pitäisi olla tilapäisiä ja kohdennettuja, eivätkä ne saa vähentää kannustimia energiankulutuksen vähentämiseen.

”Finanssipoliittiset keinot, jotka eivät noudata näitä periaatteita, lisäävät todennäköisesti inflaatiopaineita, mikä edellyttäisi voimakkaampia rahapoliittisia toimia”, pääjohtaja Lagarde sanoi joulukuussa.

Euroopan keskuspankki aikoo jatkaa rahapolitiikan tuntuvaa kiristämistä tänä vuonna.

Marraskuussa IMF arvioi, että Suomen hallituksen ensi vuonnakin elvyttävänä jatkuva finanssipolitiikka lisää inflaatiopaineita. Siksi se suosittaa elvyttämisen lopettamista, mikä vähentäisi myös julkisen talouden velkaantumista