Hintojen nousuvauhti hidastui isoissa euromaissa, toivo korkojen noston jarrutuksesta heräsi

Euroopan keskuspankki taistelee kovaa laukkaavaa inflaatiota vastaan nostamalla korkoja, mikä kiristää velallisten kukkaroa. Saksan ja Ranskan tuoreimmat inflaatiotiedot on siksi otettu vastaan toiveikkaasti.

Hintojen kehitys on Saksassa ja Ranskassa ottanut askeleita Euroopan keskuspankin toivomaan suuntaan: alas. Kuvassa keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde joulukuun tiedotustilaisuudessa.

5.1. 15:37

Inflaatio on hidastunut euroalueen isoimmissa talouksissa joulukuussa. Se herättää toiveita siitä, että Euroopan keskuspankki (EKP) voisi myös hellittää otettaan rahapolitiikan kiristämisen kanssa.

Ranskassa inflaatio jäi 6,7 prosenttiin joulukuussa vuositasolla, kun hintojen odotettiin nousevan 7,3 prosenttia. Marraskuussa inflaatio porskutti 7,1 prosentin verran.

Saksassa taas inflaatio hidastui 9,6 prosenttiin, kun analyytikot odottivat yli kymmentä prosenttia. Marraskuussa hintojen nousuvauhti oli 11,3 prosenttia.

Hintojen nousuvauhtia hidasti erityisesti energian hintojen kehitys. Saksassa valtio myös maksoi kotitalouksille energiatuet joulukuussa, mikä Saksan tilastoviranomaisen mukaan vaikutti inflaatioon yleisesti.

Myös Italiassa ja Espanjassa hintojen nousu hidastui. Joulukuussa Espanjan inflaatio oli odotuksia vähemmän eli 5,8 prosenttia, kun marraskuussa se oli 6,8 prosenttia. Italiassa inflaatio hidastui odotusten mukaisesti 12,3 prosenttiin marraskuun 12,6 prosentista.

Tuoreet tiedot koko euroalueen inflaatiosta joulukuussa julkaistaan perjantaina, jolloin Suomessa vietetään loppiaista. Bloombergin mukaan ekonomistit odottavat inflaatiovauhdin hidastuneen 9,5 prosenttiin. Marraskuussa kuluttajahinnat olivat 10,1 prosenttia vuodentakaista korkeammat. Lokakuussa hinnat olivat peräti 10,6 prosenttia vuodentakaista korkeammat.

Toistaiseksi tulleet tiedot antavat varovaista toivoa siitä, että korkeimmat inflaatioluvut olisivat tällä erää takanapäin. Jos inflaatio hidastuisi vuoden ensimmäisinä kuukausina odotettua nopeammin, EKP voisi lopettaa korkojen nostot jo ennen kesää, arvioi talouslehti Financial Times (FT).

Tällä viikolla julkaistut hintatiedot eri maista voivat tuoda perjantaina ”merkittävän alaspäin suuntaavan yllätyksen” euroalueen inflaatiotiedoissa, sanoo Pantheon Macroeconomicsin ekonomisti Claus Vistesen FT:ssä. Hän uskoo, että euroalueen inflaatio voisi pudota jopa 9 prosenttiin.

Inflaation hidastuminen pidemmällä aikavälillä ei ole vielä kirkossa kuulutettu, analyytikot toteavat Reutersin mukaan.

Lisäksi ekonomistien ja keskuspankkien katseet kohdistuvat erityisesti pohjainflaation kehitykseen. Vistesenin mukaan koholla pysyvä pohjainflaatio ”pitää EKP:n hälytysvalmiudessa vuoden alussa”.

Pohjainflaatiosta on poistettu helposti muuttuvien energian ja elintarvikkeiden vaikutus kuluttajahintoihin.

Viime joulukuussa EKP:n ekonomistit ennustivat inflaatiovauhdin hidastuvan 6,3 prosenttiin tänä vuonna, 3,4 prosenttiin vuonna 2024 ja 2,3 prosenttiin vuonna 2025.

Keskuspankki tavoittelee kahden prosentin inflaatiovauhtia.