Ovatko taloyhtiösi vastikkeet hypänneet pilviin? Vastaa HS:n kyselyyn

Korkojen nousu ja inflaatio kurittavat kotitalouksia monella eri tavalla. Uudiskohteissa rahoitusvastikkeet saattavat nousta äkillisesti.

Eräässä Kalasataman uudiskohteessa rahoitusvastikkeet ovat nousseet rajusti viime aikoina.

9.1. 15:07

Joidenkin taloyhtiöiden vastikkeet ovat jopa kymmenkertaistumassa vuoden takaisesta nopean inflaation ja korkojen nousun takia. Esimerkiksi uudiskohteissa hyppäys lyhennysvapaiden jälkeen voi olla tuntuva.

Taloyhtiöihin osuu nyt lukuisia taloudellisia iskuja. Korot ovat nousseet ennätyksellisen nopeasti edellisen 12 kuukauden aikana. Myös esimerkiksi energian ja remonttien hinnat ovat kallistuneet poikkeuksellisen voimakkaasti.

Rahoitustilanne muuttuu nyt varsinkin uusissa taloyhtiöissä. Uusilla taloyhtiöillä on tyypillisesti huomattavia määriä taloyhtiövelkaa, ja tavanomaisesti taloyhtiöt ovat ottaneet lainoista lyhennysvapaata 2–3 vuodeksi valmistumisensa jälkeen. Niinpä uudiskohteiden omistajat maksavat muutaman vuoden ajan vain korkokuluja, vaikka yhtiön velkataakka on verrattain suuri.

Nyt monien uudehkojen taloyhtiöiden lyhennysvapaat päättyvät samalla kun kustannukset nousevat muutenkin poikkeuksellisen voimakkaasti.

Lue lisää: Uusien taloyhtiöiden vastikkeet voivat jopa kymmenkertaistua

HS kertoi sunnuntaina Helsingin Kalasatamaan hiljattain valmistuneesta taloyhtiöstä, jossa rahoitusvastike nousi reilun vuoden aikana 1,50 eurosta jopa 14 euroon neliötä kohden. Taustalla on taloyhtiölainan lyhennysvapaan loppuminen ja lainan koron nousu 0,5 prosentista noin 3,4 prosenttiin.

Isännöintiliiton tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaan mukaan esimerkki on äärimmäinen mutta ei ainutlaatuinen.

Onko taloyhtiössäsi rahoitusvastike noussut viime aikoina yllättäen reippaasti? Vastaa HS:n kyselyyn ja kerro, oletko joutunut karsimaan kulutuksestasi rahoitusvastikkeen nousun vuoksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita