Raivostuneet Tesla­-ostajat rynnivät myymälöihin Kiinassa: ”Palauttakaa rahamme”

Tesloja ostaneet kiinalaiset lauloivat kaupoissa saadakseen korvauksia. Taustalla on yhtiön uusi ja yllättävä hinnoittelu.

9.1. 15:30

Sadat autonostajat osoittivat viikonloppuna mieltään Teslan liikkeissä Kiinassa.

Syynä ovat Teslan yllättävät hinnanalennukset, jonka takia syksyllä auton korkeammalla hinnalla ostaneet kokivat tulleensa petetyiksi.

Esimerkiksi lauantaina parisataa Teslan hankkinutta vyöryi yhtiön tiloihin Shanghaissa. Vastaavia tapauksia raportoitiin myös muissa kiinalaiskaupungeissa.

Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimistot Reuters ja Bloomberg.

Sosiaalisessa mediassa leviävien videoiden perusteella ostajat ovat laulaneet liikkeissä ja huutaneet ”palauttakaa rahamme”.

Tesla pudotti viime viikon lopulla 3- ja Y-sarjojen autojen hintoja Kiinassa. Model 3:n hinnasta haihtui uutiskanava CNN:n mukaan noin 13 prosenttia ja Model Y:stä noin 10 prosenttia.

Perusvarusteltu Model 3 maksaa nyt euroiksi käännettynä noin 31 000 euroa.

Lue lisää: Tesla toimitti viime vuonna ennätysmäärän autoja, mutta jäi silti tavoitteestaan

Kyseessä oli jo toinen alennusrysäys kolmen kuukauden sisään. Uutistoimistojen haastattelemat analyytikot arvioivat, että Tesla pyrkii kiihdyttämään myyntiään vaisun joulukuun jälkeen ja pistää kampoihin kilpailijoilleen.

”Missään muualla maailmassa Tesla ei ole kohdannut sellaisia kilpailijoita kuin täällä [Kiinassa]”, kommentoi Reutersille konsulttiyhtiö Automobilityn johtaja Bill Russo.

Hänen mukaansa Kiinan valtavilla markkinoilla paikalliset autoyritykset ovat hinnoitelleet autojaan amerikkalaisia aggressiivisemmin. Etenkin kiinalainen BYD kuumottaa Teslan niskaa.

Lue lisää: Kiinalaisyhtiö haastaa Teslan sähköautojen valtiaana – tuo markkinoille luksussähköauton

Kiina myös lopetti vuodenvaihteessa sähköauton ostajille suunnatun tuen, mikä ajaa automarkkinoita uusiin asetelmiin.

Vuonna 2021 Teslan myynnistä kolmasosa tuli Kiinasta. Yhtiöllä on Shanghaissa valtava tehdas, jossa on liki 20 000 työntekijää.

Aiemmin auton hankkineet ovat esittäneet protesteissaan kirjavia vaateita: korvauksia, takuun pidennyksiä ja etuja Supercharger-latausasemilla.

Tesla on ennakkotietojen mukaan suhtautunut korvauksiin vastahakoisesti.

Lue lisää: Shorttaajat tienasivat viime vuonna jättivoitot Teslan ja muiden teknologiaosakkeiden laskulla

Lue lisää: Tupla-Teslat ostaneet perheet luottavaisina: Piinattu brändi selviää

3-sarjan Tesloja kuvattuna Shanghain-tehtaan tuotantolinjalla vuonna 2020.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita