Sähkö­laskuihin saa tukea neljällä eri tavalla – HS listaa, miten niitä voi saada

HS kävi läpi erilaiset tukimuodot, joilla suurten sähkölaskujen kanssa tuskailevia kotitalouksia tuetaan.

Kuluttajia tuetaan neljällä sähkötuella.

10.1. 18:32

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus tukee suurten sähkölaskujen kanssa tuskailevia kuluttajia yhteensä neljällä eri tukimuodolla, jos mukaan lasketaan vielä valmisteilla oleva uusi sähkötuki.

Esityksen uudesta sähkötuesta on määrä lähteä lausuntokierrokselle virkamiesesityksenä ilman lopullista sopua tuen yksityiskohdista.

Lue lisää: Hallituksen esitys viimein valmis: Sähkötuki jäämässä 50 prosenttiin, oma­vastuu laskee 90 euroon

Tämän uuden sähkötuen lisäksi kotitalouksia tuetaan sähkön arvonlisäveron alennuksella, sähkövähennyksellä ja Kelan sähkötuella.

HS kävi läpi, miten erilaisia tukia voi saada.

Sähkön arvonlisäveron alennus

Sähkön arvonlisävero aleni väliaikaisesti 24 prosentista 10 prosenttiin joulukuun alussa. Alennettu arvonlisäveroprosentti on voimassa huhtikuun loppuun asti.

Alennettu veroprosentti koskee ainoastaan sähköenergian myyntiä ja sen perusmaksua, ei sähkönsiirtoa eikä sähköveroa.

Tuki koskee kaikkia sähkön kuluttajia, ja sähköyhtiöt ovat huomioineet alennetun arvonlisäveroprosentin automaattisesti sähkölaskussa.

Alennettu arvonlisäveroprosentti pienentää esimerkiksi sähkölämmitteisen omakotitalon, jonka sähkösopimuksen hinta on 25 senttiä kilowattitunnilta, sähkölaskua noin 350 euroa viiden kuukauden aikana.

Laskelmassa on oletettu, että omakotitalon sähkönkulutus on 2 500 kilowattituntia talvikuukausina.

Vastaavasti kaukolämpölämmitteisen kerrostaloasunnon, jonka sähkönkulutus on esimerkiksi 2 000 kilowattituntia vuodessa, sähkölasku pienenee yhteensä noin 25 euroa.

Sähkövähennys

Sähkövähennys on kotitalousvähennyksen kaltainen väliaikainen verovähennys tammi–huhtikuun ajaksi.

Vähennyksen voi saada, jos vakituisen asunnon sähköenergialaskut ovat yhteensä yli 2 000 euroa vuoden ensimmäisen neljän kuukauden aikana eli keskimäärin yli 500 euroa kuukaudessa. Tulojen täytyy olla tarpeeksi suuret vähennyksen tekemiseen.

Vähennys on 60 prosenttia tammi–huhtikuun sähköenergialaskuista, jotka ylittävät 2 000 euroa. Vähennyksessä huomioidaan sähkön arvonlisäverollinen hinta, ei sen siirron kuluja.

Vähennys on Verohallinnon verkkosivujen mukaan korkeintaan 2 400 euroa yhtä vakituista asuntoa kohden. Mökin tai muun vapaa-ajan asunnon sähkölaskuista ei saa vähennystä. Täyden vähennyksen saa, jos sähköenergialasku on 6 000 euroa neljän kuukauden ajalta.

Sähkövähennyksellä on sadan euron omavastuu. Jos hakee sähkövähennyksen lisäksi siivous-, remontti- tai muista kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä verovähennystä, sähkövähennyksessä ei ole omavastuuta.

Sähkövähennystä täytyy hakea. Jos vähennyksen ilmoittaa verokortille nyt tammikuussa, veronmaksajan veroprosentti pienenee kuluvan vuoden ajaksi. Tammi–huhtikuun sähkökulut voi arvioida. Verokorttia voi muuttaa myöhemmin, kun tietää toteutuneet sähkökulut.

Jos sähkövähennystä ei ilmoita verokortille, ne voi lisätä esitäytettyyn veroilmoitukseen ensi vuoden keväällä. Verottaja ottaa vähennyksen huomioon verotuspäätöksessä, ja veronmaksaja saa vähennyksestä mahdollisen veronpalautuksen.

Alla olevalla laskurilla voi laskea, millä ehdoilla sähkön kotitalousvähennystä voi saada.

Esimerkiksi sähkölämmitteisen omakotitalon omistaja voi saada neljän kuukauden sähkölaskuista noin 300 euron vähennyksen, jos talon sähkönkulutus on 2 500 kilowattituntia ja sähkön hinta 25 senttiä kilowattitunnilta.

Kaukolämpölämmitteisessä kerrostaloasunnossa asuva ei sen sijaan saa veroihinsa yhtään vähennystä samalla sähkön hinnalla ja 2 000 kilowattitunnin vuosikulutuksella.

Sähkötuki

Sähkötuki on sähkövähennyksen kanssa vaihtoehtoinen tuki. Sähkövähennystä ja sähkötukea ei voi saada samaan aikaan.

Tuki on suunnattu pienituloisille, jotka eivät maksa tuloveroja niin paljon, että saisivat sähkövähennyksen. Sähkötuen maksaa Kela hakemusten perusteella.

Kela kertoo verkkosivuillaan myöntävänsä sähkötukea vain vakituisen asunnon sähköenergiamenoihin tammi–huhtikuun väliseltä ajalta. Sitä ei makseta sähkönsiirron kustannuksiin.

Kelan sähkötukea voi saada, jos sähköenergiamenot ylittävät 400 euroa kuukaudessa. Tuen määrä on 60 prosenttia sähköenergiamenoista 400 euron ylittävästä osuudesta.

Tukea voi hakea Kelasta aikaisintaan torstaista 12. tammikuuta lähtien kuluvan vuoden loppuun saakka.

Jos kuluttajan sähköenergiakulut esimerkiksi ovat keskimäärin 450 euroa kuukaudessa, hän ei saa sähkövähennystä. Kelan sähkötuen määrä tällaisesta sähkölaskusta on 60 prosenttia 400 euron omavastuun ylittävästä osuudesta eli 30 euroa kuukaudessa.

Mikäli sähköenergialasku on alle 400 euroa kuukaudessa, ei voi saada sähkötukea eikä sähkövähennystä.

Uusi sähkötuki

Uusi sähkötuki on kertakorvauksena suurista sähkölaskuista maksettava tukimuoto, jota hallitus alkoi valmistella kiireellä ennen joulua.

Kertatukea maksettaisiin neljän kuukauden ajalta eli marras–helmikuun sähkölaskuista. Tuen laskentaperusteena käytetään marras–joulukuun toteutunutta sähkön kulutusta.

HS kertoi maanantaina, että lausuntokierrokselle viranomaisille ja etujärjestöihin lähtee malli, jossa valtio maksaisi kuukausittaisen sähkölaskun tuettavasta osuudesta 50 prosenttia.

Tuen kuukausittainen omavastuu olisi 90 euroa ja tukikatto 700 euroa. Ehdotus voi muuttua vielä lainsäädäntötyön aikana.

Uutta sähkötukea voisi saada, vaikka kuluttaja olisi hakenut ja saanut muita tukimuotoja. Tukea eivät kuitenkaan saisi ne, jotka maksavat sähköenergiasta alle kymmenen senttiä kilowattitunnilta.

Muiden tukien lailla uusi sähkötuki ei koskisi sähkönsiirtoa vaan ainoastaan sähköenergiaa.

Uusi tuki maksetaan aikaisintaan maaliskuussa sähköyhtiöiden kautta, HS kertoi ennen joulua. Sähköyhtiöt vähentävät sen suoraan sähkölaskusta.

Tukea vaikuttaa saavan myös mökkien sähkölaskuihin, koska sähköyhtiöt eivät tiedä, ostaako kuluttaja sähköä vakituiseen vai vapaa-ajan asuntoonsa.

Jos esimerkiksi marraskuun ja joulukuun sähköenergialasku on keskimäärin 250 euroa kuukaudessa, korvattavaksi jäisi 90 euron omavastuun jälkeen 160 euroa kuukaudessa ja yhteensä 640 euroa neljän tukikuukauden aikana. 50 prosentin tukiprosentilla tukea saisi 320 euroa.