Belgia perääntyi ydin­voimaloiden alas­ajossa: kaksi reaktoria jatkaa vielä kymmenen vuotta

Myös Saksa jatkoi ydinvoimatuotantoa, mutta vain tämän vuoden huhtikuulle asti.

Tihange on toinen Belgian ydinvoimaloista. Se sijaitsee lähellä Liègen kaupunkia ja Saksan rajaa.

10.1. 11:08

Bryssel

Belgian hallitus jatkaa kahden ydinvoimalan käyttöikää kymmenellä vuodella, vaikka maa oli jo vuonna 2003 tehnyt päätöksen ajaa koko ydinvoimatuotanto alas vuoteen 2025 mennessä.

Syynä on Venäjän hyökkäys Ukrainaan, joka muutti suunnitelmat tulevasta energiahuollosta.

Toisiin ajatuksiin on tultu muuallakin Euroopassa. Saksan parlamentti äänesti marraskuussa, että kolmen ydinvoimalan tuotanto jatkuu tämän vuoden huhtikuulle, vaikka sen piti päättyä alkuperäissuunnitelman mukaan viime vuoden lopussa.

Lue lisää: Vihreät ovat valmiita purkamaan kylän rusko­hiilen tieltä, mutta ydin­voimalle Saksa ei lämpene

Belgian hallitus pääsi maanantaina sopuun ydinvoiman jatkoajasta ydinvoimaloista vastaavan ranskalaisen Engie Electrabel -yhtiön kanssa. Neuvottelut olivat hankalat, sillä Engie oli jo pitkään valmistautunut alasajoon.

Lopputuloksena syntyi uutistoimisto Reutersin mukaan ydinvoimaloista vastaava yhteisyhtiö, jossa omistajina ovat valtio ja Engie.

Belgia tuottaa noin 40 prosenttia sähköstään ydinvoimalla. Maan hallitus oli suunnitellut korvaavansa sen merituulivoimalla ja maakaasua käyttävillä voimalaitoksilla.

Lue lisää: Euroopan sähköntarve kasvaa huimasti, ja silti mantereen ylle on laskeutunut uraaniesirippu – nyt moni pelkää sähkön hinnan nousevan pilviin

Maalla on ollut yhteensä seitsemän ydinreaktoria, kolme Tihangessa lähellä Saksan rajaa ja neljä Doelissa lähellä Hollannin rajaa. Nyt jatkettiin kahden uusimman eli Doel 4:n ja Tihange 3:n käyttöikää.

Yksi Doelin reaktoreista suljettiin jo viime vuonna.