Yhdysvaltojen ”vihreä elvytys” uhkaa yritysten mielestä haitata vientiä Suomesta

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mielestä Suomen ja Euroopan unionin on ryhdyttävä tuumasta toimeen.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

10.1. 10:42

Suomalaiset yritykset pelkäävät ”vihreän teknologian” viennin vaikeutuvan Yhdysvaltojen markkinoille, ilmenee edunvalvontajärjestö Elinkeinoelämän keskusliiton tekemässä kyselyssä.

Kyselyn perusteella 65 prosenttia vastanneista suomalaisista yrityksistä arvioi Yhdysvaltojen uusien elvytystoimien vaikuttavan niiden toimintaan. Lähes puolet uskoo elvytysohjelman vaikeuttavan markkinoille pääsyä ja vientiä Yhdysvaltoihin.

Inflaation torjumiseksi tarkoitetulla uudella elvytysohjelmalla Yhdysvallat pyrkii valtiontuilla ja verohelpotuksilla vahvistamaan ”vihreän teollisuuden” tuotantoa ja investointeja sekä suosivan kotimaista tuotantoa.

Kyselyn mukaan vajaat 20 prosenttia yrityksistä suunnitteli siirtävänsä investointejaan Euroopasta Yhdysvaltoihin elvytysohjelman takia. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 94 prosenttia oli huolissaan Euroopan kilpailukyvystä ja 54 prosentin mielestä huoli on merkittävää tai erittäin merkittävää.

Joulukuussa tehtyyn kyselyyn vastasi lähes 50 yritystä, joista jokaisen liikevaihto on yli 100 miljoonaa euroa.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mielestä elvytysohjelma uhkaa vaikeuttaa suomalaisten yritysten pääsyä Yhdysvaltojen ”vihreille markkinoille”, kiihdyttää valtiontukikilpailua sekä johtaa Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin kauppasuhteiden tulehtumiseen.

”Suomen kaltaiselle pienelle avotaloudelle kiristyvä valtiontukikilpailu ja kasvava protektionismi ovat myrkkyä. Globaali kilpailu vihreän kasvun investoinneista tulee kiristymään, mikä edellyttää EU:lta ja Suomeltakin määrätietoisia toimia. Puhdasta energiantuotantoa pitää saada nostettua nopeasti, teollisuuden toimintaedellytykset kehitettyä kilpailukykyisiksi sekä investointiluvitukset kuntoon”, sanoo toimitusjohtaja Häkämies tiedotteessa.

Edunvalvontajärjestö korostaa, että Euroopan unionilla on syytä olla kunnianhimoiset ilmastotavoitteet, mutta niiden toteuttamiseksi kaivataan markkinavetoisia ratkaisuita ja yritysten vahvaa sitoutumista.

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan EU:n elpymisrahoituksessakin on yhä käyttämättömiä resursseja, joita voitaisiin valjastaa tähän tarkoitukseen.

Toimitusjohtaja Häkämiehen mukaan Suomen on tärkeää pysyä markkinaehtoisten ilmastoratkaisuiden ja ”aitoon” kilpailukyvyn perustuvan kilpailun puolustajana. Kansainvälisen kaupan yhteisiä sääntöjä on sovellettava myös vihreän siirtymässä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita