EK:n mukaan teollisuuden investointien kasvu hidastuu tänä vuonna

EK:n mukaan teollisuuden investointien arvo on tänä vuonna noin 10 miljardia euroa.

EK:n mukaan tuulivoimainvestoinnit kasvoivat viime vuonna voimakkaasti. Kuvassa tuulivoimapuisto Sändössä Hangossa 5. tammikuuta 2023.

11.1. 8:57 | Päivitetty 11.1. 9:57

Teollisuuden investointien kasvu hidastuu Suomessa tänä vuonna, arvioi Elinkeinoelämän keskusliitto (EK).

EK:n mukaan teollisuusinvestointien odotetaan kasvavan tänä vuonna seitsemän prosenttia edellisvuodesta. Kasvu on hidastumassa viime vuoteen verrattuna, jolloin teollisuuden investoinnit kasvoivat peräti 20 prosenttia edellisvuodesta.

”Viime vuonna investoinnit kasvoivat vauhdikkaasti. Myönteistä on, että tänä vuonna investointien kasvu jatkuu, mutta vauhti ei yllä viime vuoden tasolle”, EK:n johtaja Sami Pakarinen sanoo tiedotteessa.

”Kasvun jatkuminen näinkin suuressa talouden epävarmuudessa on hyvä asia.”

EK:n mukaan teollisuuden investointien arvo on tänä vuonna noin 10 miljardia euroa. Kiinteät investoinnit muodostavat summasta reilut kuusi miljardia ja tutkimus- sekä tuotekehitysmenot reilut kolme miljardia euroa.

Arviot investoinneista perustuvat kotimaisilta teollisuusyrityksiltä kerättyihin tietoihin.

Kiinteissä investoinneissa kasvua on noin 8 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Tutkimus- ja tuotekehitysmenot kasvavat arvion mukaan puolestaan neljä prosenttia.

Hintojen nousu siivittää investointien euromääräistä kasvua

EK:n mukaan hintojen nousu vauhdittaa investointien euromääräistä kasvua tänä vuonna. Arviot teollisuuden investointiasteesta pysyvät edellisvuoden tuntumassa.

”Tietojen tarkentumisen ja arvonlisäyksen nousun myötä investointiasteessa ei ole nähtävissä edelleenkään nousua, vaan pyörimme 20 prosentin tuntumassa”, Pakarinen sanoo tiedotteessa.

”Kehitys on huolestuttava. Jäämme tehdasteollisuuden investointiasteessa yhä jälkeen esimerkiksi Ruotsia ja Viroa.”

EK:n arvion mukaan energiateollisuuden investoinnit pienenevät tänä vuonna lähes 40 prosenttia. Niiden arvon ennakoidaan olevan noin kolme miljardia euroa.

EK kertoo ottaneensa nyt ensimmäistä kertaa investointitiedustelussaan huomioon arvion tuulivoimainvestoinneista. EK:n mukaan tuulivoima on nopeasti kasvava sektori, jonka painoarvo lisääntyy lähivuosina, kun päästötön sähköntuotanto korostuu.

”Venäjän käynnistämän sodan myötä vihreän siirtymän investoinnit ovat ottaneet ison loikan”, Pakarinen toteaa tiedotteessa.

”Etenkin tuulivoimainvestoinnit kasvoivat viime vuonna voimakkaasti. Mahdollisuuksia on paljon, sillä myös toimitusketjujen vaikeudet ja niiden turvaaminen palauttavat tuotantoa nyt lähemmäksi.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita