Huoneisto­keskus: Talo­yhtiöiden hoito­vastikkeet nousseet lähes kaikissa suurissa kaupungeissa

Kaukolämmitteiset kiinteistöt, maalämpö ja aurinkoenergia kiinnostavat asunnonvaihtajia aiempaa enemmän, ketju sanoo.

Helsingissä kerrostalojen hoitovastikemediaani kohosi 4,90 euroon neliöltä, kun se vuotta aiemmin oli 4,60 euroa. Kuvassa kerrostaloja Jätkäsaaressa.

11.1. 13:50

Asuntomarkkinoilla näkyy piristymisen merkkejä hiljaisen loppuvuoden jälkeen, kertoo kiinteistönvälitysketju Huoneistokeskus asuntomarkkinakatsauksessaan.

Huoneistokeskuksen mukaan runsas tarjonta ja asuntojen hintakehityksen taittuminen ovat avanneet ostajan markkinat. Ketju sanoo, että asuntokaupoilla ovat nyt tavalliset asunnonvaihtajat, jotka ostavat asunnon omaksi kodikseen.

”Kaupaksi käyvät perheasunnot sekä ylläpitokustannuksiltaan kohtuuhintaiset asunnot. Energiakustannusten nousun myötä lämmityskustannuksiin kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Kaukolämmitteiset kiinteistöt, maalämpö ja aurinkoenergia kiinnostavat asunnonvaihtajia aiempaa enemmän nyt ja tulevaisuudessa”, sanoo Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius katsauksessa.

Ketjun mukaan ylläpitokustannusten ennakoitavuus, taloyhtiön tai kiinteistön kunto ja remonttitarve korostuvat nyt, kun yleinen hintataso ja asuntolainojen viitekorot nousevat.

Huoneistokeskuksen tekemän selvityksen mukaan taloyhtiöiden hoitovastikkeiden mediaaniarvot ovat nousseet vuoden takaisesta lähes kaikissa suurissa kaupungeissa. Mediaani tarkoittaa suuruusjärjestyksestä keskimmäistä lukua.

Helsingissä kerrostalojen hoitovastike kohosi 4,90 euroon neliöltä, kun se vuotta aiemmin oli 4,60 euroa. Yhtä suuri nousu havaittiin Oulussa, missä hoitovastike neliötä kohden kasvoi 3,50 euroon vuoden takaisesta 3,20 eurosta.

Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Jyväskylässä ja Kuopiossa hoitovastikkeiden mediaaniarvot nousivat noin 10 senttiä neliöltä vuoden takaiseen verrattuna. Suurista kaupungeista vain Turussa hoitovastikkeiden mediaaniarvo pysyi samalla tasolla kuin vuotta aiemmin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita