Ruotsalainen kaivosyhtiö LKAB ilmoitti torstaina löytäneensä yli miljoonan tonnin harvinaisten maametallien mineraaliesiintymän Kiirunan alueelta. Yhtiön mukaan se on suurin tunnettu harvinaisten maametallien esiintymä Euroopassa.
Harvinaiset maametallit ovat välttämättömiä monissa huipputekniikan tuotantoprosesseissa. Niitä käytetään sähköajoneuvoissa, tuuliturbiineissa, kannettavassa elektroniikassa sekä mikrofoneissa ja kaiuttimissa.
”Tämä on hyvä uutinen, ei vain LKAB:lle, alueelle ja ruotsalaisille, vaan myös Euroopalle ja ilmastolle. Tämä on suurin tunnettu harvinaisten maametallien esiintymä maailmassa. Siitä voi tulla merkittävä rakennuspalikka kriittisten raaka-aineiden tuotannossa, jotka ovat ehdottoman tärkeitä vihreän siirtymän mahdollistamiseksi”, sanoo LKAB:n toimitusjohtaja Jan Moström tiedotteessa.
Harvinaisia maametalleja ei nykyisin louhita Euroopassa, minkä takia Eurooppa on riippuvainen niiden tuonnista. Harvinaisten maametallien kysynnän odotetaan kasvavan tulevina vuosina sähköajoneuvojen ja uusiutuvan energian suosion takia.
"Sähköistyminen, EU:n omavaraisuus ja riippumattomuus Venäjästä sekä Kiinasta alkavat kaivoksessa", sanoi Ruotsin energia-, elinkeino- ja teollisuusministeri Ebba Busch tieodotteessa.
Euroopan komissio on arvioinut, että harvinaiset maametallit ovat Euroopan kriittisimpiä luonnonvaroja. Suurin osa harvinaisista maametallista louhitaan nykyisin Kiinassa.