Inflaatio oli joulukuussa 9,1 prosenttia – laskuri näyttää, paljonko eri tuotteet ja palvelut kallistuivat

Viime vuoden keskimääräinen inflaatio oli 7,1 prosenttia.

Joulukuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten muun muassa sähkön hinnan ja asuntolainojen keskikoron nousu.

13.1. 8:15 | Päivitetty 13.1. 9:18

Kuluttajahintojen nousu eli inflaatio pysyi joulukuussa 9,1 prosentissa eli samalla tasolla kuin marraskuussa, kertoo Tilastokeskus.

Vuosittainen inflaatiovauhti on silti kova, sillä edellisen kerran inflaatio on ollut nykyistä korkeammissa lukemissa lokakuussa 1983, jolloin kuluttajahinnat nousivat 9,2 prosenttia.

Joulukuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten muun muassa sähkön hinnan ja asuntolainojen keskikoron nousu. Sähkö kallistui 64 prosenttia ja asuntolainojen korot 124 prosenttia vuoden takaisesta.

Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten ei-korvattavien reseptilääkkeiden halpeneminen.

Marraskuuhun verrattuna kuluttajahinnat laskivat 0,1 prosenttia. Kuukausimuutos johtui Tilastokeskuksen mukaan muun muassa bensiinin ja dieselin hinnan laskusta.

Viime vuoden keskimääräinen inflaatio oli 7,1 prosenttia.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist sanoo tiedotteessa, että hintapaineet jatkuvat taloudessa harvinaisen laaja-alaisina.

”Odotuksissa oli, että polttoaineiden halpeneminen olisi jo kääntänyt inflaation joulukuussa edes pieneen laskuun, mutta nyt niin ei käynyt. Erityisen huolestuttavaa on ruuan ja energian hinnoista putsatun niin sanotun pohjainflaation äkkijyrkkä kiihtyminen joulukuussa”, Appelqvist kirjoittaa.

Appelqvistin mukaan pohjainflaatio kiihtyi joulukuussa jo kuuteen prosenttiin. Marraskuussa pohjainflaatio oli Appelqvistin mukaan 5,3 prosenttia.

Appelqvist uskoo, että kovimmat inflaatioluvut ovat jäämässä taakse, kun hintojen vertailutaso viime vuodelta on jatkossa totuttua korkeampi. Nopeaan käänteeseen Appelqvist ei usko, mutta hän arvioi kuluttajahintojen nousun hidastuvan tänä vuonna asteittain.

Euroalueen yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatiovauhti hidastui joulukuussa 9,2 prosenttiin, kun marraskuussa se oli 10,1 prosenttia.

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan inflaatio oli Suomessa joulukuussa 8,8 prosenttia, kun marraskuussa se oli 9,1 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita