Ruoan hinta on noussut kovaa, mutta pieni käänne tapahtui jo – nämä tuotteet kallistuivat joulukuussa

Ruoan hinta on noussut vuodessa poikkeuksellisen paljon, mutta kuukausitasolla elintarvikkeiden hinnat eivät joulukuussa kallistuneet.

Elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet vuodessa harvinaisen paljon. Joulukuun tilastojen mukaan vuodessa eniten ovat kallistuneet jauhot, munat ja voi.

13.1. 11:50

Ruoan hintojen vuosittainen kallistuminen jatkui joulukuussa poikkeuksellisen kovana, mutta kuukausitasolla ruoan hinnan kallistuminen näytti pysähtyvän.

Tilastokeskuksen perjantaina julkistamien tietojen mukaan elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat olivat joulukuussa 16 prosenttia kalliimpia kuin vuotta aiemmin.

Ruoan hinnan vuosimuutos oli samalla tasolla myös marraskuussa. Kuukausimuutoksena marraskuuhun verrattuna elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat kuitenkin kääntyivät joulukuussa lievään laskuun.

Ruoan vuosittainen inflaatiovauhti on tällä hetkellä selvästi nopeampi kuin kertaakaan tällä vuosituhannella. Tilastokeskuksen mukaan edellisen kerran nykyisenkaltaisia ruoan hinnannousuja on nähty 1970-luvun energiakriisin aikana sekä 1980-luvun alussa.

Joulukuun tilastojen mukaan vuodessa eniten ovat kallistuneet jauhot, munat ja voi. Jauhot ovat kallistuneet vuodentakaisesta 45 prosenttia, munat 37 prosenttia ja voi 36 prosenttia.

Esimerkiksi siipikarjan liha on kallistunut lähes 27 prosenttia ja tuoreet tai jäähdytetyt kalat yli 26 prosenttia.

Ruoan hintojen nousu on edelleen hyvin laaja-alaista. Yhdenkään Tilastokeskuksen seuraaman tuotekategorian hinnat eivät joulukuun tilastoissa laskeneet edellisvuoteen verrattuna.

Vähiten vuodessa ovat kallistuneet mausteyrtit, hedelmä-, marja- ja vihannesmehut, energia- ja hyvinvointijuomat sekä pähkinät.

Kuukausitasolla elintarvikkeiden hintojen kasvu näyttää pysähtyneen. Joulukuussa elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat olivat keskimäärin 0,3 prosenttia marraskuuta halvempia.

Marraskuuhun verrattuna eniten laskivat sitrushedelmien ja kahvin hinnat. Sitrushedelmien hinta laski kuukaudessa 7,6 prosenttia ja kahvin hinta 7,2 prosenttia.

Myös esimerkiksi ruokamakkaroiden, jogurtin ja suklaan hinnat laskivat joulukuussa.

Eniten joulukuussa kallistuivat päärynät, joiden hinta nousi marraskuuhun verrattuna 6,6 prosenttia.

Kaikkiaan kuluttajahinnat nousivat joulukuussa 9,1 prosenttia vuodentakaisesta. Näin ollen Suomen inflaatiovauhti pysyi samalla tasolla kuin marraskuussa.

Edellisen kerran inflaatio on ollut nykyistä korkeammissa lukemissa lokakuussa 1983, jolloin kuluttajahinnat nousivat 9,2 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita