Tesla leikkaa autojensa hintoja rajusti, koskee myös Suomea – kilpailijoiden kurssit laskussa

Tesla pyrkii pönkittämään tilaus- ja toimitusmääriä alennuksilla myös Euroopassa.

Tesloja pysäköintialueella Berliinin lentokentän läheisyydessä tammikuun alussa.

13.1. 10:17 | Päivitetty 13.1. 19:00

Sähköautovalmistaja Tesla on leikannut rajusti uusien autojensa hintoja myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Myös Suomessa joidenkin mallien hintoja on leikattu jopa yli 10 000 eurolla. Esimerkiksi Tesla Model Y -mallin lähtöhinta oli vuonna 2021 yli 60 000 euroa, kun se on nyt alle 50 000 euroa.

Tekniikan Maailma kertoo, että esimerkiksi Tesla Model 3:n takavetomallin saa alle 48 000 eurolla, kun vielä torstaina auton hinta oli TM:n mukaan lähes 54 000 euroa. Tesla Model Y -takavetomallin hinta oli lehden mukaan aiemmin noin 60 000 euroa, kun perjantaina auton sai alle 50 000 eurolla.

Teslan tavoitteena on saada vauhtia autojensa myyntiin, mutta se voi hämmentää asiakkaita.

Kiinassa sadat autonostajat osoittivat viikko sitten mieltään Teslan yllättävien hinnanalennusten vuoksi. Syksyllä auton korkeammalla hinnalla ostaneet kokivat tulleensa petetyiksi.

Sijoittajat pettyivät Teslan viime vuoden viimeisen neljänneksen toimitusmääriin, jotka eivät vastanneet odotuksia. Teslan osakekurssi on ollut rankassa luisussa.

Yhdysvalloissa Tesla esimerkiksi leikkasi Model 3 -mallin ja Model Y -mallin hintoja 6–20 prosenttia aiempaan nähden. Myös Saksassa hintoja on leikattu jopa 17 prosenttia. Lisäksi alennuksia on nähty ainakin Itävallassa, Sveitsissä ja Ranskassa.

Sijoittajien näkökulmasta alennukset voivat olla positiivinen signaali, koska toimitusmäärät voivat kasvaa.

”Tämän pitäisi todella pönkittää vuoden 2023 volyymeja. Tämä on oikea liike”, sanoi Tesla-sijoittaja Gary Black Twitterissä.

Teslan yhtäkkisillä kovilla hintapudotuksilla voi olla merkittäviä vaikutuksia automarkkinaan kokonaisuudessaan.

Tähän viittaa ainakin sijoittajien reaktio Teslan ilmoitukseen. Monien Teslan kilpailijoiden osakekurssit nimittäin lähtivät sähköautovalmistajan ilmoituksen jälkeen laskuun.

Perjantaina saksalaisen autojätti Volkswagenin osake halpeni 2,7 prosenttia. Toinen saksalainen, Mercedes-Benz, laski pörsissä 2,5 prosenttia. BMW:n osake halpeni 1,5 prosenttia.

Yhdysvaltalaisista autojäteistä Ford oli illalla ennen seitsemää Suomen aikaa rajussa 6,2 prosentin laskussa ja General Motors 4,8 prosentin laskussa.

Myös Teslan oma osake oli selvässä laskussa. Se oli halventunut 3,5 prosenttia edellisen päivän päätöskurssista.

Lue lisää: Pauli Äyräs sitoi omaisuuteensa Teslaan, nyt hän myi osakkeet pois

Lue lisää: Tupla-Teslat ostaneet perheet luottavaisina: Piinattu brändi selviää

Lue lisää: Kriisiytyneen Teslan viikko sai iloisen lopun – perjantaina osakkeen jyrkkä lasku kääntyi nousuun

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita