Teslan alennukset pakottavat muut valmistajat miettimään hintojaan, sanoo satoja käytettyjä Tesloja maahantuonut yrittäjä

Myös vaihtoautokaupan on pakko reagoida Teslan rajuihin hinnanalennuksiin, sanoo vaihtoautomaahantuoja Tomi Orava.

Tesla Model Y:n hinta putosi yli 10 000 eurolla.

13.1. 18:58

Sähköautoyhtiö Tesla alensi perjantaina rajusti autojensa hintoja Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Myös Suomessa joidenkin mallien hintoja leikattiin jopa yli 10 000 eurolla.

Teslan peliliikkeen myötä hintakeskustelut ovat olleet perjantaina autokaupassa jokaisen huulilla, sanoo käytettyjä autoja maahantuovan Ekorren toimitusjohtaja ja omistaja Tomi Orava.

Teslat ovat olleet Oravalle merkittävä tuote, ja hän sanoo maahantuoneensa Suomeen vähintään 400 kyseisen merkin autoa.

Autoa etsivälle kuluttajalle Teslan hinnanalennukset ovat tietenkin hyvä uutinen.

Vaihtoautokauppoja tilanne voi hirvittää.

Orava arvioi, että kaupalle aiheutuu hinnanpudotuksesta hetkellinen stoppi. Uusien Teslojen hintojen putoaminen tulee näkymään myös käytettyjen sähköautojen hinnoissa.

”Pakkohan siihen on reagoida”, Orava sanoo.

Hän kertoo, että hänellä itsellään ei maahantuojana ollut juuri nyt ”putkessa” paljoa Tesloja. Joidenkin yhteistyökumppanien kannalta tilanne voi kuitenkin olla vaikeampi, hän sanoo.

Orava kertoo vetäneensä jarrua ja keventäneensä Tesla-painoa jo silloin, kun Tesla alensi merkittävästi automalliensa hintoja Kiinassa viime viikolla.

Hän arvioi, että hinnanmuutoksia olisi tulossa myös Eurooppaan. Näin myös kävi, mutta alennusten suuruus oli hänellekin yllätys.

Orava kertoo yllättyneensä varsinkin Model Y -katumaasturin hinnan laskusta. Model Y:n hinta putosi noin 60 000:sta eurosta alle 50 000 euroon.

Kuluttajat olivat perjantaina paljon yhteydessä autokauppoihin Teslan hinnanalennusten myötä, Orava kertoo.

Osa on halunnut perua kauppoja. Teslan vastikään vanhoilla hinnoilla ostaneet ovat olleet valtavan pettyneitä.

Perinteiset automerkit ovat yleensä olleet pitkäjänteisempiä hinnoittelussa, Orava vertaa. Hinnanalennuksia on tehty mallinmuutosten yhteydessä.

Orava sanoo kuulleensa, että Tesla olisi suhtautunut asiallisesti niiden asiakkaiden tilanteeseen, jotka ovat tilanneet Teslan vanhalla hinnalla ja odottavat nyt autoa. Kuulopuheiden mukaan Tesla on alentanut hintoja myös näille asiakkaille.

Teslalta valtavat hinnanalennukset eivät ole ennennäkemättömiä. Vuonna 2019 Tesla pudotti autojensa hintoja roimasti. Kalleimpien mallien kohdalla hinnoista lähti kymmeniä tuhansia euroja yhdessä yössä.

Käytettyjen autojen kauppiaiden lisäksi myös Teslan kilpailijat joutuvat nyt miettimään, miten ne vastaavat koviin hinnanalennuksiin.

Tomi Orava sanoo, että sähköautoissa muita autoja on totuttu vertaamaan Teslaan, kun arvioidaan autojen ominaisuuksia ja hintoja.

Orava nostaa esiin kilpailijoista esiin Fordin, sekä Polestarin, jolta on pian tulossa uusi hinnasto. Jos hintoihin oli suunniteltu korotuksia, niitä joudutaan nyt miettimään uudelleen, hän uskoo.

Oravan mukaan kuluttajat osaavat nykyään verrata hintoja tarkasti.

Vaihtoautomaahantuoja uskoo, että Teslan yllättävien alennusten taustalla on viime kesän sähköautobuumi.

Sähköautojen kysyntä kasvoi ja toimitusajat olivat pitkiä. Monien autojen hinta oli jo käytettyjen autojen kaupassa enemmän kuin uutena, kun uusia joutui odottamaan niin kauan.

Syksyllä kupla kuitenkin puhkesi.

Sähkönhintakeskustelun myötä into sähköautoihin hiipui, ja tehtyjä tilauksia peruttiin.

Tehtaista valmistui tilattuja sähköautoja, mutta ostajat olivat huvenneet. Niinpä Teslalla päädyttiin rajuihin alennuksiin, Orava uskoo.

”Jonnekin ne valmistetut autot pitää työntää.”

Käytettyjen autojen maahantuoja pohtii, miten raju hinnanalennus vaikuttaa rahoitusyhtiöiden suhtautumiseen autolainoihin.

Vaikuttaako yllättävä heilahdus luottoon?

Orava uskoo, että autokaupoissa tällainen tilanne tuo ”tarkkuutta tekemiseen”.

”Kun kauppa käy tosi hyvin, saatetaan alkaa myydä liian pienillä käsirahoilla”, hän sanoo.

Lue lisää: Tesla leikkaa autojensa hintoja rajusti, koskee myös Suomea – kilpailijoiden kurssit laskussa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita