Koronapandemian kurittama sisäleikkipuistoyhtiö Hoplop on selviytynyt talousvaikeuksien läpi selvemmille vesille.
Hoplop hakeutui yrityssaneeraukseen syksyllä vuonna 2020, kun koronapandemia oli ajanut yhtiön taloudelliseen ahdinkoon. Nyt saneerausohjelma on päättynyt.
Hoplopin toimitusjohtaja Kalle Peltola kertoo yrityssaneerauksen pitäneen sisällään intensiivisiä toimia.
Ohjelmaan kuului muun muassa velkojen uudelleen järjestelyjä sekä yhtiön kustannuksiin vaikuttavien sopimusten neuvottelemista uudelleen yhtiön taseen ja tuloksen tervehdyttämiseksi.
Lisäksi toimintaa tehostettiin, ja kolme ketjun sisäleikkipuistoa suljettiin loppuvuoden 2020 ja alkuvuoden 2021 aikana.
Tässä yhteydessä yrityksen henkilöstöä vähennettiin jonkin verran, mutta Peltolan mukaan iso osa pystyttiin työllistämään ketjun muihin puistoihin.
Hän sanoo, että tällä hetkellä Hoplopin henkilöstömäärä on jo suurempi kuin koronapandemian alkaessa.
Maaliskuussa 2021 kerrottiin pääomasijoitusyhtiö Capmanin rahaston ostavan Hoplopin. Capman kommentoi tuolloin kaupan mahdollistavan Hoplopin pääomarakenteen tervehdyttämisen, ketjun toiminnan turvaamiseen koronaviruspandemian aikana sekä tulevan kasvun vauhdittamisen.
Tällä hetkellä sisäleikkipuistotoiminnalla on samoja haasteita liittyen inflaatioon kuin muillakin yrityksillä, Peltola sanoo.
Kustannuspaineita on kaikessa. Lisäksi hintojen ja korkojen nousu vaikuttaa puistojen kohderyhmään eli lapsiperheisiin, joilla on usein esimerkiksi paljon asuntolainaa ja myös muut menot kuten vaikkapa ruokakulut ovat isot.
Tilanne on kuitenkin aivan toisenlainen kuin keskellä koronapandemian poikkeusoloja, Peltola huomauttaa.
Viimeiset ”lockdownit” Hoplopeissa koettiin tammi–helmikuussa 2022. Sen jälkeen on eletty jokseenkin normaalissa tilanteessa.
Peltola toteaa, että saneerausohjelman päättyminen johtuu kahdesta asiasta. Ensinnäkin siitä, että saneerausohjelman toimenpiteet on suoritettu, ja toisekseen siitä, että vuoden 2022 maaliskuusta lähtien sisäleikkipuistoissa on voitu elää normaalia ajanjaksoa.
Ennen koronapandemiaa Hoplop oli lähdössä kansainvälistymisen tielle. Nyt normaaliin on palattu myös siinä mielessä, että yhtiö pyrkii jälleen maailmalle.
Hoplopilla on yksi puisto Saksassa, ja ensi kesänä sen on tarkoitus avata toinen puisto Hessenin osavaltioon Frankfurtin kupeeseen.
Vuonna 2021 Hoplopin liiketulos oli 5,7 miljoonaa euroa tappiolla. Asiakastiedon mukaan yhtiön liikevaihto oli 10,7 miljoonaa euroa. Yhtiön tilikauden tulos oli 7,1 miljoonaa euroa plussalla.
Vuonna 2020 yhtiön liiketulos oli 14,0 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos oli 13,5 miljoonaa euroa tappiolla. Yhtiö teki 8,8 miljoonan euron liikevaihdon.
Hoplop hyötyi pandemia-aikana myös yhteiskunnan koronatuista. HS:n kesäkuussa julkaistun jutun mukaan yhtiö sai 1,9 miljoonaa euroa koronatukea.
Oikaisu 16.1.2023 kello 17.15: Tarkennettu, että Hoplopin tilikauden tulos vuonna 2021 oli 7,1 miljoonaa euroa ja liiketulos -5,7 miljoonaa euroa. Lisätty myös vuoden 2020 tietoihin liiketulos.