Maailman talousfoorumin kysely: Maailmanlaajuinen taantuma on todennäköinen

Kansainväliset pääekonomistit odottavat taantuman iskevän tänä vuonna.

Maailman talousfoorumi alkoi Sveitsin Davosissa tänään maanantaina.

16.1. 16:15 | Päivitetty 16.1. 21:12

Enemmistö pääekonomisteista ennakoi maailmanlaajuista taantumaa tälle vuodelle, kertoo Maailman talousfoorumin kysely.

Tuloksista kerrottiin maanantaina, jolloin vuosittainen talousjohtajien ja poliitikkojen foorumi Sveitsin Davosissa alkoi. Kyselystä uutisoi uutistoimisto Reuters.

Kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta yksityisen tai julkisen sektorin pääekonomistista odotti maailmanlaajuista taantumaa vuonna 2023.

Noin 18 prosenttia piti sitä ”erittäin todennäköisenä”. Osuus on yli kaksinkertainen verrattuna siihen, kun kysely toteutettiin edellisen kerran viime syyskuussa.

Kysely perustuu 22:n johtavan ekonomistin vastauksiin. Vastanneet toimivat kansainvälisissä organisaatioissa, kuten Kansainvälisessä valuuttarahastossa ja investointipankeissa.

Pääekonomistien inflaatio-odotuksissa oli suurta alueellista vaihtelua. Esimerkiksi Kiinaan odotti korkeaa inflaatiota vain viisi prosenttia vastanneista, kun taas Euroopassa inflaation ennusti olevan korkealla 57 prosenttia.

Enemmistö odotti rahapolitiikan tiukkenevan edelleen Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Yhdeksän kymmenestä vastanneesta ennusti heikon kysynnän ja korkeiden lainakustannusten tuovan painetta yrityksille. Tämän ennustettiin johtavan siihen, että kansainväliset yritykset pyrkivät pienentämään kulujaan ja muun muassa vähentämään henkilöstöään.

Toisaalta tuotantoketjuongelmien ei odoteta aiheuttavan merkittävää haittaa liiketoiminnalle enää vuonna 2023. Enemmistö vastanneista odotti myös elinkustannuskriisin helpottavan tämän vuoden loppuun mennessä.

Uhkaavasta taantumasta on esitetty erilaisia ennusteita viime aikoina.

Reuters toteaa Maailmanpankin kertoneen viime viikolla kasvuennusteista, jotka ovat monien maiden osalta lähellä taantumalukemia.

Toisaalta esimerkiksi jättipankki Goldman Sachsin ekonomistit käänsivät viime viikolla ennusteitaan euroalueen osalta kohti talouskasvua, eikä pankki enää ennusta euroalueelle taantumaa tälle vuodelle.