Putin-kriitikolta vaadittiin 250 000 dollaria talous­foorumin lipusta

Suomesta Davosiin matkustaa tänä vuonna pääministeri Sanna Marin (sd) ja kolme muuta ministeriä.

Maailman talousfoorumin vuosikokous alkoi maanantaina Sveitsin Davosissa.

17.1. 13:40

Maailman talousfoorumi WEF:n lippujen korkeat hinnat aiheuttavat nurinaa rahaeliitissä. Maailman politiikan ja talouden eliitin kokoava tapahtuma alkoi Sveitsin Davosissa maanantaina.

Finanssimies ja Putin-kriitikko Bill Browder kertoo uutissivusto Semaforille jättävänsä tapahtuman väliin tänä vuonna ensimmäistä kertaa 27 vuoteen lippujen korkeiden hintojen takia.

Browder sanoo, että talousfoorumi pyysi häntä maksamaan tänä vuonna lipusta 250 000 dollaria (noin 230 000 euroa).

Browderin mukaan hän on aikaisemmin maksanut lipustaan Davosiin 70 000 dollaria, eli hinta olisi nyt yli kolme kertaa enemmän kuin aikaisemmin.

Browderin mielestä hänen pitäisi päästä tapahtumaan maksutta, koska hän pitää itseään ihmisoikeusaktivistina.

”Olen Davosissa puhumassa sen puolesta, että Venäjältä jäädytetyt 350 miljardia dollaria käytettäisiin Ukrainan puolustamiseen. En puhu asiasta talousfoorumissa, sillä he nostivat pääsylippuni hinnan 250 000 dollariin [hinta on kolminkertainen aiemmin minulta perittyyn verrattuna]. Venäläiset ovat iloisia”, Browder kirjoitti Twitterissä myöhemmin maanantaina.

Browderin twiitti herätti paljon keskustelua. Tiistaina hän itse kertoi, että viestin oli nähnyt noin kaksi miljoonaa ihmistä.

Suomesta pääministeri Sanna Marin (sd) osallistuu talousfoorumiin tiistaista alkaen. Tiistaina Marinia haastattelee uutiskanava CNN:n juontaja Fareed Zakaria ja myöhemmin Marin esiintyy Venäjän hyökkäyssotaa ja Euroopan tilannetta käsittelevässä paneelissa.

HS kysyi valtioneuvoston kansliasta, kuinka paljon Marinin lippu Davosiin maksoi vai pääseekö hän tapahtumaan maksutta esiintyjänä ja valtionjohtajana. Kansliasta ei maanantaina palattu kysymyksiin.

Talousfoorumin tiedottaja Adrian Monck kertoo Semafor-sivustolle, että foorumi kutsuu aktivisteja ja kansalaisyhteiskunnan vaikuttajia osallistumaan tapahtumaan maksutta.

Monck sanoo, että Browder on aikaisemmin osallistunut tapahtumaan varainhoitoyhtiö Hermitage Capital Managementin toimitusjohtajana ja että tapahtuma asettaa ilmaislippujen jaossa etusijalle ihmiset, joilla on käytettävissä ”huomattavasti vähemmän” varallisuutta.

Browder tunnetaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallinnon kriitikkona. Browderin hoitama sijoitusrahasto omisti aikoinaan isoja osuuksia venäläisyhtiöistä ja paljasti hallinnon korruptiota.

Vaikka Browder ei tänä vuonna osallistu Davosin foorumiin, hän kuitenkin matkustaa Semafor-sivuston mukaan Davosiin tapaamaan poliittisia päättäjiä ja mediaa.

Pääministeri Marinin lisäksi suomalaisministereistä Davosiin matkustavat tänä vuonna ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr), kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd) ja liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd).

Ulkoministeri Haavisto on kutsuttuna puhujana tilaisuuksissa, joissa käsitellään muun muassa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia sekä kansainvälisen yhteisön nykymahdollisuuksia ratkoa globaaleja ongelmia.

Ministeri Skinnari puolestaan osallistuu paneelikeskusteluihin, joissa pohditaan Ukrainan sodan tulevaisuuden näkymiä ja kansainvälisten arvoketjujen muutoksia.

Foorumin tämän vuoden teema on yhteistyö pirstaloituneessa maailmassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita