Energia­kriisi kasvatti lämpö­pumppujen myyntiä tuntuvasti

Suomen lämpöpumppuyhdistys Sulpun mukaan lämpöpumppualaa koettelee komponentti- ja laitepula sekä suunnittelijoiden ja asentajien puute.

Ilmalämpöpumppujen myynti kasvoi lähes 60 prosenttia viime vuonna.

16.1. 21:25

Lämpöpumppujen myynti kiihtyi viime vuonna yli 50 prosentin kasvuun, kun kallistunut energia sai suomalaiset etsimään pumpuista helpotusta isoihin sähkölaskuihin.

Suomen lämpöpumppuyhdistyksen (Sulpu) maanantaina julkistaman tilaston mukaan viime vuonna myyntiin 196 000 lämpöpumppua. Määrä on 51,8 prosenttia enemmän kuin toissa vuonna.

”Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan lisäsi lämpöpumppujen kysyntää. Kotitaloudet alkoivat haluta lähienergiaan ja mahdollisimman vähäiseen ostoenergiaan pohjautuvia talon lämmitystapoja”, Sulpu toteaa tiedotteessaan.

Sulpun mukaan öljyn, kaasun, kaukolämmön ja sähkön hinnan nousu on parantanut lämpöpumppuinvestointien kannattavuutta entisestään. Energian hinnan nousu ja halu mahdollisimman riippumattomiin lämmitysratkaisuihin lisäävät lämpöpumppujen kysyntää, Sulpu arvioi.

Pumpuista eniten kasvoi viime vuonna ilmalämpöpumppujen myynti. Niitä myytiin viime vuonna yli 160 000 kappaletta. Kasvua toissa vuodesta on lähes 60 prosenttia.

Myynnin kasvuvauhti oli yhtä suurta ilmavesilämpöpumppujen tapauksessa. Niitä asennettiin viime vuonna 19 000 kappaletta.

Maalämpöpumppuja myytiin 12 000 kappaletta parinkymmenen prosentin kasvulla. Pientalojen poistoilmalämpöpumppujen myyntimäärä sen sijaan laski 20 prosenttia.

Lämpöpumppualaa koettelevat Sulpun mukaan edelleen kansainvälinen komponentti- ja laitepula sekä puute suunnittelijoista ja asentajista.

Järjestö kertoo, että energiakaivojen toimitusajat ovat venyneet pitkiksi, jopa yli puolen vuoden pituisiksi. Lisäksi maalämpöprojektien myyntiä ja asennuksia vaikeuttaa lupien ruuhkautuminen kunnissa ja kaupungeissa.

Suomessa on käytössä noin 1,4 miljoonaa lämpöpumppua. Niihin on Sulpun mukaan investoitu kahdeksan miljardia euroa.

Sulpu kertoo, että pumput tuottavat parikymmentä prosenttia Suomen rakennusten lämmityksestä.