Kiinan talous­kasvu kuihtui historiallisesti viime vuonna

Kiinan viime vuoden kolmen prosentin kasvuvauhti on kaukana valtion virallisesta tavoitteesta. Tälle vuodelle povataan kasvun maltillista kiihtymistä.

Kiina ryhtyi vuodenvaihteessa poistamaan koronarajoituksia vauhdilla. Kuvassa asiakkaita ja työntekijöitä tavaratalossa Pekingissä 11. tammikuuta 2023.

17.1. 9:08

Kiinan talouskasvu hiipui viime vuonna merkittävästi. Maan bruttokansantuote (bkt) kasvoi viime vuonna kolme prosenttia, mikä on kaukana Kiinan virallisesta noin 5,5 prosentin tavoitteesta. Vuonna 2021 talous kasvoi 8,4 prosenttia.

Kasvuvauhti on vuoden 2020 koronašokkia lukuun ottamatta heikoin sitten vuoden 1976, jolloin Kiinan pitkäaikainen johtaja, suuresta harppauksesta ja kulttuuri­vallankumouksesta tunnettu Mao Zedong kuoli. Tuolloin Kiinan talous supistui viimeksi, kun bkt heikkeni 1,6 prosenttia.

Loka–joulukuussa bkt kasvoi 2,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, kertoi maan tilastokeskus NBS tiistaina. Kasvu hidastui edellisneljänneksen 3,9 prosentista. Vuoden toisella neljänneksellä kasvu oli jäänyt vain 0,4 prosenttiin.

Vuoden loppupuolella Kiinan talouskasvua heikensivät tiukat koronarajoitukset ja kiinteistömarkkinan hiipuminen.

Kasvu oli kuitenkin odotettua nopeampaa. Uutistoimisto Reutersin kyselyn mukaan kasvuvauhdin ennakoitiin olevan 1,8 prosenttia, kun taas Financial Timesin analyytikkoennuste povasi 1,6:ta prosenttia.

Vuoden 2022 lopulla Kiina päätti yhtäkkiä poistaa ison osan koronarajoituksistaan. Nopean muutoksen vaikutukset eivät ole vielä selvät. Toisaalta rajoitusten poistamisen pitäisi pönkittää talouden toimeliaisuutta, mutta isot tartuntaluvut voivat hidastaa kasvua lyhyellä tähtäimellä.

Kiinan talouskasvun odotetaan kiihtyvän tänä vuonna, vaikka taloudessa on edelleen haasteita. Osa niistä on samoja kuin viime vuonna, kuten kiinteistömarkkinan sulaminen.

Samalla myös maailmantalouden kasvun hidastumisen odotetaan vaikuttavan Kiinan vientiin. Myös Kiinan väkiluvun historiallinen pieneneminen aiheuttaa painetta talouteen.

”Kiinan vuosi 2023 tulee olemaan kuoppainen. Kiinan täytyy navigoida tiensä halki korona-aaltojen, ja samalla kapuloita rattaisiin lyövät paheneva tilanne asuntomarkkinoilla ja heikko globaali kysyntä vientimarkkinoilla”, sanoo Moody’s Analyticsin ekonomisti Harry Murphy Cruise kommentissaan Reutersin mukaan.

”Toistaiseksi data tukee käsitystämme siitä, että Kiinan avautumisen vaikutukset ovat aluksi melko aneemiset, koska kuluttaminen laahaa alkuvaiheessa”, kommentoi Oxford Economicsin vanhempi ekonomisti Louise Loo.

Reutersin ekonomistikyselyn mukaan Kiinan talouskasvun odotetaan tänä vuonna olevan 4,9 prosenttia, ja kasvun odotetaan alkavan kiihtyä huhti–kesäkuussa. Maailmanpankki on ennustanut, että Kiinan talous nousee kuluvana vuonna 4,3 prosentilla.