Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat jatkavat laskuaan. Halvimmassa kiinteähintaisessa määräaikaissopimuksessa sähköenergian hinta on nyt 16,5 senttiä kilowattitunnilta, selviää Energiaviraston sähkönhintavertailupalvelusta. Kaksivuotista sopimusta tarjoaa Fortum.
Määräaikaisten sopimusten hinnat ovat pudonneet jopa yli 50 prosenttia viime syyskuusta, jolloin sähkömarkkinoiden näkymät olivat hyvin epävarmat. Tuolloin markkinoiden halvimmassakin määräaikaisessa sähkösopimuksessa sähköenergia maksoi yli 35 senttiä kilowattitunnilta.
Energiateollisuus on arvioinut, että kuluvasta vuodesta on tulossa vuosi, jolloin energiakriisistä tullaan ulos. Tämä johtuu muun muassa siitä, että Suomeen ollaan saamassa paljon uutta sähköntuotantoa ja sama tapahtuu naapurissa Ruotsissa. Energiakriisin helpottuminen heijastuu sähkön hintaan.
Lue lisää: Sähkön ennätyshinnat väistyvät tänä vuonna, arvioi Energiateollisuus
Tuntuvasta halpenemisesta huolimatta määräaikaiset sopimukset ovat edelleen kaksi tai jopa kolme kertaa kalliimpia kuin ennen energiakriisiä. Toissa vuonna kiinteähintaisen sopimuksen saattoi saada vielä alle viiden sentin kilowattituntihintaan.
Sopimukset ovat myös selvästi kalliimpia kuin mitä pörssisähkö on alkuvuonna maksanut. Pörssisähkön verollinen hinta on ollut tammikuussa keskimäärin noin 8,5 senttiä kilowattitunnilta. Hintaa selittävät muun muassa poikkeuksellisen leuto sää sekä runsas tuulivoimatuotanto.
Vielä joulukuussa pörssisähkön keskihinta oli noin 27 senttiä kilowattitunnilta.
Valtaosa kiinteähintaisista määräaikaissopimuksista on kahden vuoden mittaisia. Esimerkiksi Kuluttajavirasto on talven aikana huomauttanut, että kotitalouksien kannattaa miettiä tarkkaan, kannattaako pitkiin sähkösopimuksiin tarttua.
Lyhyin kiinteähintainen määräaikaissopimus Energiaviraston palvelussa on puoli vuotta pitkä. Siinä sähköenergia maksaa 17,5 senttiä kilowattitunnilta.
Toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia, jotka eivät ole pörssihintaan perustuvia, tarjoaa uusille asiakkaille vain harva yhtiö. Halvimmissakin sopimustarjouksessa hinta on lähes 40 senttiä kilowattitunnilta.
Viime viikkoina tarjolle on tullut myös sopimuksia, joissa sähköstä maksetaan kiinteä perusosa ja hintaan voi vaikuttaa ajoittamalla sähkönkulutusta. Sopimukset ovat eräänlainen yhdistelmä kiinteähintaista ja pörssisähkösopimusta: hinta joko nousee tai laskee sen mukaan, ajoittuuko kulutus pörssisähkön edullisille vai kalliille tunneille.
Tällaisia joustavia sähkösopimuksia on tarjolla esimerkiksi Helenillä ja Fortumilla.
Lue lisää: HS laski Helenin uuden sähkösopimuksen hinnan – ja testasi sitä pörssisähkön ”kauhuskenaariolla”
Omassa harkinnassa kannattaa huomioida, että lähes kaikkien sähkösopimustyyppien hinnat ovat olleet laskusuunnassa. Se johtuu futuurihintojen laskusta sähkön johdannaispörssissä.
Sähkön hinnan kehitystä voi ennakoida johdannaismarkkinoiden perusteella. Johdannaiset ennakoivat sähkön pysyvän edullisena Suomessa myös jatkossa.
Nykyisten futuurihintojen perusteella sähkön hinta nousee helmikuussa noin 16,6 senttiin kilowattitunnilta. Huhti–kesäkuussa hinta putoaa futuurien mukaan alle 11 senttiin.
Vuoden viimeisellä neljänneksellä futuurit ennakoivat hinnan nousevan jälleen noin 14 senttiin kilowattitunnilta ja ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yli 16 senttiin.
Energiakriisin aikana futuurihinnat ovat ennustaneet sähkönhintakehitystä tavallista epäluotettavammin, joten niihin kannattaa suhtautua varauksella.