VTT: Suomessa voisi toimia kaukolämpöä tuottava pien­ydinvoimala vuonna 2030

Pienydinenergia voisi korvata hiilen, turpeen tai biomassan kaukolämmön tuotannossa, arvioi VTT.

Lappeenrantaan voi tulla pienydinvoimala vielä tämän vuosikymmenen aikana.

17.1. 15:22

Teknologian tutkimuskeskus VTT asettaa tavoitteeksi, että Suomeen rakennetaan ensimmäinen kotimainen kaukolämpöreaktori vuonna 2030.

Hanke on yksi VTT:n tiistaina julkistamista viidestä investointikohteesta, joilla pyritään edistämään kestävää teollista kasvua, vauhdittamaan vihreää siirtymää sekä kiihdyttämään yritysten uudistumista ja kilpailukykyä.

VTT on kehittänyt kaukolämmön tuotantoon tarkoitettua LDR-50-pienydinreaktoria vuodesta 2020, ja tavoite on kaupallistaa teknologia tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. VTT investoi kaukolämpöreaktorin jatkokehitykseen viisi miljoonaa euroa vuosina 2023–24.

VTT:n tutkimustoiminta kohdistuu kaukolämpötuotantoon, kun muualla työstettävissä SMR- eli pienydinvoimalahankkeissa kehitetään pääasiassa sähkön tuotantoa tai sähkön ja lämmön yhteistuotantoa.

Nykyiset kaukolämmöntuotannon ympäristövaikutukset ovat suuria, mutta pienydinenergia voisi korvata hiilen, turpeen tai biomassan polttoon perustuvaa lämmöntuotantoa. Pieniä ydinreaktoreita voidaan valmistaa sarjatuotantona, joten investointikustannus olisi pieni ja sovitettavissa usean kaupungin budjettiin, VTT arvioi.

VTT:n muut tutkimusinvestoinnit kohdistuvat muovien ja tekstiilien kierrätysmenetelmien kehittämiseen, metsäteollisuuden energian- ja vedenkulutuksen vähentämiseen, biosynteettisten materiaalien kehittämiseen ja lääkinnällisten laitteiden pilotointiin.

Lisäksi VTT on tehnyt aloitteen rakentaa Espoon Otaniemeen mikroelektroniikan ja kvanttiteknologian TKI-keskittymän.

Investoinnit rahoitetaan VTT:n voittovaroista, joita on kertynyt 28 miljoonaa euroa siitä lähtien kun VTT:stä vuonna 2015 tehtiin osakeyhtiö.

”Kaikissa investointikohteissa on mukana sellaista VTT:n ja tutkimuskumppanien osaamista, joka tekee niistä ainutlaatuisia. Näissä alueissa näemme mahdollisuuden saavuttaa seuraavaksi teollinen skaala ja sitä kautta luoda uutta liiketoimintaa Suomeen”, sanoo VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara tiedotteessa.

LUT-yliopisto kertoi joulukuun puolivälissä allekirjoittaneensa yhdysvaltalaisen Ultra Safe Nuclear Corporationin kanssa yhteisymmärrysmuistion, joka tähtää MMR-tutkimus- ja -testireaktorin rakentamiseen Lappeenrantaan.

Ydinvoimatekniikan professori Juhani Hyvärinen sekä elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) arvioivat tuolloin, että Lappeenrannassa toimiva pienydinvoimala on todellisuutta jo tämän vuosikymmenen aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita