EKP:n neuvoston jäsen: Euro­alueen talous kehittynyt yllättävän positiivisesti

Euroopan keskuspankin neuvoston jäsen Mario Centeno ennakoi, että kuluvan vuoden ensimmäisen puoliskon talouskasvu saattaa yllättää myönteisesti.

Portugalin keskuspankin pääjohtaja Mario Centeno verkkotiedotustilaisuudessa vuonna 2020.

17.1. 19:15

Euroopan keskuspankin (EKP) neuvoston jäsenen ja Portugalin keskuspankin pääjohtajan Mario Centenon mielestä euroalueen talous on kehittynyt energiakriisin keskellä paremmin kuin moni on odottanut.

Centeno sanoi uutistoimisto Bloombergin mukaan keskustelupaneelissa Maailman talousfoorumin tapahtumassa Davosissa tiistaina, että euroalueen talous on yllättänyt EKP:n ja muut talouskehityksen seuraajat neljännes neljänneksen jälkeen.

Hän sanoi, että viime vuoden neljäs neljännes on todennäköisesti edelleen positiivinen ja ennakoi, että myös kuluvan vuoden ensimmäisen puoliskon talouskasvu saattaa yllättää myönteisesti.

Toistaiseksi vahvin merkki euroalueen talouden odotettua paremmasta kehityksestä saatiin viime viikolla, kun euroalueen suurimman talouden Saksan brutto­kansantuoteluvut uhmasivat yllättäen ekonomistiennusteita viime vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Saksan talouskasvu vaimeni perjantaina julkistettujen ennakkotietojen mukaan loka–joulukuussa vain nollaan, kun moni ekonomisti oli ennustanut talouden supistumista loppuvuonna.

Yllättävän paremmat bkt-luvut saattavat tarkoittaa, että Saksan talous välttää taantuman ja maan talouden laskusuhdanne on odotettua loivempi ja lyhyempi.

Amerikkalainen Goldman Sachs ennusti viime viikolla, että euroalue välttääkin taantuman. Pankin ekonomistit olivat aiemmin ennustaneet, että yhteisvaluutta-alue vajoaa taantumaan.

Pankki arvioi tiistaina julkistetussa ennusteessaan, että euroalueen talous kasvaa tänä vuonna 0,6 prosenttia. Aiemmin pankin ekonomistit ennustivat talouden supistuvan 0,1 prosenttia.

Ekonomistit muuttivat näkemystään euroalueen taloudesta positiiviseen suuntaan, koska maakaasu on halventunut jyrkästi ja Kiina on höllentänyt koronavirusrajoituksia odotettua nopeammin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita