Bloomberg: EKP pohtii koron­nosto­tahdin hidastamista

Uutistoimisto Bloombergin lähteiden mukaan EKP pohtii vain yhtä 0,50 prosenttiyksikön koronnostoa tälle vuodelle.

Euroopan keskuspankin rakennus Frankfurtissa.

17.1. 22:04

Euroopan keskuspankin (EKP) rahapolitiikan päättäjät ovat alkaneet harkita hitaampaa koronnostotahtia kuin keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde viesti joulukuussa, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Nimettömät viranomaislähteet kertovat Bloombergille, että EKP:n neuvoston jäsenet pohtivat yhä 0,50 prosenttiyksikön koronnostoa helmikuulle, mutta yhä useampi kannattaa vain 0,25 prosenttiyksikön koronnostoa maaliskuussa.

EKP totesi joulukuun korkokokouksen yhteydessä, että korkotasoa on nostettava tasaisesti ja merkittävästi ennen kuin inflaatio saadaan kuriin. Lagarde vihjasi, että ”tasaisesti” tarkoittaa 0,50 prosenttiyksikön koronnostoja.

Lagarde antoi ymmärtää, että tänä vuonna olisi luvassa useita 0,50 prosenttiyksikön koronnostoja, mutta Bloombergin lähteiden mukaan näitä isoja koronnostoja olisi luvassa siis vain yksi.

Bloombergin lähteet korostivat, että päätöstä koronnostotahdin hidastamisesta ei ole tehty ja että 0,50 prosenttiyksikön koronnosto myös maaliskuussa on mahdollinen.

Rahamarkkinat reagoivat EKP:n joulukuun kokouksen viesteihin selvästi.

Suomessa yleisesti asuntolainojen viitekorkona käytetty 12 kuukauden euribor-korko nousi kokouksen jälkeen nopeasti parissa viikossa 2,8 prosentista nykyiseen 3,3 prosenttiin, kun markkinat hinnoittelivat mahdollisia keskuspankkikorkojen nostoja.

Analyytikot ennustivat vuodenvaihteessa HS:lle, että 12 kuukauden euribor asettuu kesällä 3,5–4,0 prosenttiin.

Ekonomistit odottivat vielä Bloombergin maanantaina julkaisemassa kyselyssä, että EKP nostaa talletuskorkoa kolme kertaa kesään mennessä.

Ekonomistit ennakoivat EKP:ltä 0,50 prosenttiyksikön korotusta sekä helmikuussa että maaliskuussa ja vielä 0,25 prosenttiyksikön korotusta joko toukokuussa tai kesäkuussa. Korko nousisi siten nykyisestä 2,0 prosentista 3,25 prosenttiin.

Suunta alaspäin alkaisi useimpien vastaajien odotusten mukaan heinäkuussa, jolloin talletuskorkoa laskettaisiin taas 3,0 prosenttiin.