Ranskan pikaruokapaikoissa alkoi muovikippojen aika, ja pian sama on edessä myös Suomessa

Asiakkaat totuttelevat siivoamaan jälkensä uudella tavalla. Ravintolat ja paperipakkausteollisuus haluaisivat lisää todisteita, että uusi laki on ympäristön kannalta järkevin vaihtoehto.

Burger Kingissä teen tilannut Danielle sanoo uskovansa, että laki kertakäyttöastioiden kieltämisestä on tarpeellinen. Hän ei kuitenkaan haluaisi muovin käytön kasvavan. ”En oikein pidä siitä, että joudun juomaan kuuman juomani muovikupista. Lasinen olisi parempi.”

24.1. 2:00 | Päivitetty 24.1. 6:06

Pariisi

Ranska aloitti vuodenvaihteessa etuajassa sen, mikä tapahtuu lähivuosina muuallakin Euroopassa, myös Suomessa.

Maan pikaruokapaikoissa, kahviloissa ja leipomoissa ei saa enää tarjota ruokaa kertakäyttöastioissa, jos asiakaspaikkoja on yli 20 ja ruokailu tapahtuu paikan päällä. Tavoitteena on vähentää jätettä, joten ruokapaikat pakotetaan vuodenvaihteessa voimaan tulleella lailla siirtymään uudelleen käytettäviin astioihin.

Pariisissa 14. kaupunginosassa sijaitsevassa hampurilaispaikassa Burger Kingissä muutos on jo tehty. Se on yksi Ranskan noin 30 000 pikaruokapaikasta, jotka ovat vuoden alusta opetelleet uusille tavoille.

Kun tarjouksen on näpytellyt ravintolan tilausautomaattiin, työntekijä kiikuttaa kohta eteen tarjottimellisen värikkäitä astioita.

Espresso ja muut kuumat juomat tulevat vihreissä kupeissa, hieman tuunatummat ranskalaiset oranssissa kulhossa ja sundae-jälkiruoka punaisessa kipossa.

Hampurilaiset ja tavalliset ranskalaiset kääräistään pelkkään paperiin, pahvirasioita ei enää käytetä.

Coca-Cola-lasi on kovaa muovia, koska sen pitää kestää toistuvia pesuja. Myös ruokailuvälineet menevät pesuun, eivät roskiin.

Burger Kingin uudet astiat ovat muovia.

Jälkiruoka-astia on punainen.

Asiakkaat eivät voi kipata syönnin jälkeen koko tarjottimellista roskia jäteastiaan, vaan astiat pitää kierrättää seikkaperäisten ohjeiden mukaan.

Pääsääntöisesti se, mikä ennen pikaruokapaikoissa oli pahvia, on nyt muovia. Ainakaan hampurilaispaikoissa ei näy lasia tai posliinia.

Euroopan paperipakkausteollisuuden etujärjestön EPPA:n pääsihteeri Matti Rantanen sanoo, että teollisuus pyrkii kehittämään myös kuitupohjaisia ratkaisuja, mutta toistaiseksi niitä ei ole tarjolla ravintoloiden kovaan käyttöön.

Euroopassa puukuitupohjaiset pakkaukset ovat vastatuulessa myös siksi, että niiden katsotaan pahentavan metsäkatoa.

EU-komissio esitteli marraskuun lopussa pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen, jonka mukaan pakkausjätettä pitää kaikkiaan vähentää jäsenmaissa 15 prosenttia henkeä kohden vuoteen 2040 mennessä verrattuna vuoden 2018 tasoon.

Lue lisää: Komissio antaa armon­aikaa kertakäyttö­astioille, mutta tuli­linjalla ne ovat yhä

Asetuksessa kielletään kokonaan pikaruokaravintoloissa paikan päällä nautittavien annosten kertakäyttöpakkaukset vuoden 2030 alusta alkaen. Ravintoloissa ja kahviloissa esimerkiksi 20 prosenttia kylmistä ja kuumista juomista pitäisi tarjota uudelleen käytettävissä astioissa vuoteen 2030 mennessä. Osuus nousisi 80 prosenttiin vuonna 2040.

Ranskan kaltainen lainsäädäntö siis leviää lähivuosina koko Eurooppaan, vain hieman hitaammassa tahdissa.

Zoubir Bahloul pitää Subway-pikaruokapaikkaa Pariisin 14. kaupunginosassa. Hänen ravintolassaan uusi laki vaikuttaa eniten juomalaseihin, jotka muuttuvat pahvisista muovisiksi. ”Pienille yrityksille uusi laki on hankalampi kuin isoille ketjuille”, Bahloul sanoo.

Otos lähiseudun muista ravintoloista kertoo, ettei Ranskassakaan kaikki ole kerralla muuttunut. Pahvi ja muovi elävät rinnakkain muun muassa läheisessä, täytettyjä patonkeja myyvässä Subwayssa.

Subwayta pitävä franchise-yrittäjä Zoubir Bahloul sanoo, että hän ei itse päätä ravintolansa astioista. Suurin vaikutus uudella lailla on juomalaseihin, joiden pitää olla uudelleenkäytettäviä, jos asiakas ruokailee paikan päällä.

EPPA:n pääsihteeri Matti Rantanen sanoo EU:n lainsäädännössä olevan paljon sellaista, mikä on käytännössä ”copypastettu” eli kopioitu Ranskan pakkauslaista.

EPPA on Ranskan laista ja tulevasta EU-lainsäädännöstä harmissaan, koska sen mielestä kierrätettävät paperipohjaiset ruokapakkaukset olisivat ympäristön kannalta parempia kuin muoviset kestoastiat. Rantasen mukaan pakkausala olisi valmis esimerkiksi siihen, että komissio tiukentaisi tuntuvasti kierrätystavoitteita.

EPPA luonnollisesti ajaa jäsenyritystensä liiketoiminnan etua, mutta se saa sivustatukea konsulttiyhtiö Rambollilla teettämistään analyyseistä. Ne tukevat etujärjestön sanomaa siitä, että kertakäyttöä ei pitäisi tuomita kevyin perustein.

Rantasen mukaan kestoastiat ja uudelleenkäyttö eivät lähtökohtaisesti ole paha asia, mutta niiden pitäisi olla tarjolla olevista vaihtoehdoista järkevin.

Ranskalaiset ympäristöjärjestöt, muun muassa Zero Waste, ovat ajaneet lakia vuosien ajan. Ne aikovat nyt valvoa, että ravintolat oikeasti toteuttavat muutoksen.

”Astioita varastetaan paljon tai niitä ei palauteta.”

Kestoastioiden suurin ongelma ympäristön kannalta on energiaa ja vettä vievä pesu, johon ruokapaikat Ranskassa joutuvat nyt investoimaan. Osa on ulkoistanut tiskinsä, osa sijoittanut astianpesukoneen keittiöön.

Rantasen mukaan EPPA:n teettämä tutkimus perustui oletukseen, että kestoastiat kestävät ainakin sata käyttökertaa.

”Olemme nyt kuulleet epävirallisia lukuja, että käyttökertoja on korkeintaan kolmekymmentä, ja monessa paikassa jäädään alle kymmeneen. Astioita varastetaan paljon tai niitä ei palauteta”, Rantanen sanoo.

McDonald’sista kerrotaan HS:lle, että yhtiö on valmistautunut Ranskan lakiin yli kahden vuoden ajan testaamalla eri vaihtoehtoja, investoimalla ja alkamalla ottaa viime keväästä lähtien käyttöön uudelleen käytettäviä astioita.

”McDonald’s kannattaa lainsäädäntöä, joka edistää kierrätystä ja parantaa nykyistä infraa. Jos ainoa vaihtoehto on pakollinen uudelleenkäyttö, siitä seuraa huomattavia toiminnallisia ja taloudellisia haasteita niin meille kuin muillekin yrityksille. Haluamme lisää todisteita siitä, että uudelleenkäyttö saa kuluttajien hyväksynnän, vaikuttaa ympäristöön ja tuo tuloksia”, yhtiöstä sanotaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita