Pankkiiri kielsi kertoneensa sisä­piirintietoa – puoliso ja isä ostivat 43 prosenttia noussutta Lemminkäistä

Päällikköpankkiirin puoliso kertoi oikeudessa ”ahdistavasta” poliisikutsusta, jonka aihetta ei kerrottu etukäteen.

Lemminkäinen ja YIT kertoivat yhdistymisestä kesäkuussa 2017, Lemminkäisen kurssi nousi päivässä 43 prosenttia.

18.1. 17:08

Danske Bankissa työskennellyt päällikkötason pankkiiri sanoi keskiviikkona, että hän ei antanut minkäänlaisia neuvoja läheisilleen ostaa Lemminkäisen osaketta 2017. Samoin pankkiirin isä ja puoliso kiistivät saaneensa neuvoja ostaa Lemminkäistä ennen voimakasta kurssinousua.

Kiistot kuultiin Helsingin käräjäoikeudessa, joka aloitti kolmeen henkilöön kohdistuvan oikeudenkäynnin epäillystä sisäpiirintiedon väärinkäytöstä.

Kyse on pörssiyhtiö Lemminkäiseen liittyvästä sisäpiirintiedosta vuonna 2017. Kun pörssiyhtiöt Lemminkäinen ja YIT kertoivat yhdistymisestä kesäkuussa 2017, Lemminkäisen kurssi nousi päivässä 43 prosenttia.

Poliisin ja syyttäjän epäilyn mukaan pankkiiri kertoi sisäpiirintietoa sulautumisesta isälleen ja puolisolleen ennen kuin yhtiöt olivat julkistaneet asian. Pankkiirin lähipiiri osti Lemminkäisen osaketta vain päivä sen jälkeen, kun pankkiiri oli liitetty YIT:n hankekohtaiseen sisäpiiriluetteloon.

Kun Lemminkäisen kurssi nousi kolme päivää ostosten jälkeen, pankkiirin isä ja puoliso saivat laskennallisesti kymmenien prosenttien myyntivoiton. Syyttäjän laskelman mukaan isä sai kaupoissa rikoshyötyä noin 1 500 euroa ja puoliso sai reilut 600 euroa.

Dansken pankkiirin tapaan hankekohtaisessa sisäpiiriluettelossa on pörssiyhtiöiden isoja hankkeita järjestelevät henkilöt. Finanssivalvonta tarkistaa rutiiniluonteisesti luettelossa olevien pankkiirien ja heidän lähipiirinsä pörssikaupat.

Kaikki epäillyt kiistivät jo poliisikuulustelussa syyllistyneensä sisäpiirintiedon väärinkäyttöön. Keskiviikon dramaattisimmat hetket liittyivät toukokuussa 2021 tapahtuneen poliisikuulustelun muisteluun.

Päällikköpankkiirin puoliso kertoi oikeudessa, että hän oli saanut poliisilta arvoituksellisen soiton noin neljä vuotta Lemminkäisen osakekauppojen jälkeen. Soiton sai myös pankkiiri, joka oli tuolloin hänen seurassaan.

”Poliisi ei kertonut muuta kuin, että pitää tulla Pasilaan suorinta tietä. Syntyi hätä, että onko jotain pahaa tai vakavaa tapahtunut jollekin”, silloisen pankkiirin vaimo kertoi oikeudessa.

Puoliso kertoi oikeudessa, että hän ei voinut mitenkään ymmärtää poliisikutsun liittyvän vuosien takaisiin osakekauppoihin.

”Kun tultiin paikalle [Pasilaan], niin useat poliisit piirittivät meidät ja veivät kuulustelutiloihin. Tiloissa annettiin ymmärtää, että kuulustelu saattaa kestää pitkään. Että seuraavan päivän puolelle saattaa mennä ja kaikki lähimenot pitää peruuttaa”, puoliso kertoi oikeudessa.

Vasta Pasilassa hänelle oli selvinnyt, että poliisin kutsu liittyy osakekauppoihin.

”Oli tosi ahdistava tilanne ja stressaava kuulustelu, kun siinä tilassa neljän vuoden takaisia asioita oli vaikea palauttaa mieliin. [ - - -] En kyllä jonkun 600 euron vuoksi olisi vaarantanut omaa ja puolison uraa”, liikuttunut nainen kertoi käräjäoikeudessa.

Myös pankkiirin isä piti saamaansa ”tuhannen euron” myyntivoittoa ”järjettömänä riskinä” verrattuna pojan työpaikan ja maineen menetykseen pankkimaailmassa.

Syytettyjen mukaan he saivat idean Lemminkäisen ostamiseen lehtijutuista, joita esiteltiin runsaasti käräjäoikeudessa. Heidän mukaansa kyse oli tavanomaisesta sijoitustoiminnasta, jossa kiinnostuksen kohteena olivat rakennusalan yhtiöt.

Puolustus vetosi myös siihen, että syyttäjä ei esittänyt minkäänlaista näyttöä neuvonnasta tai viestinvaihdosta pankkiirin ja hänen perheensä välillä.

Sisäpiirintiedon väärinkäytöstä voi saada tuomion, kun kyseessä on pörssiyhtiön osakkeen arvoon liittyvä tieto. Tuomio tulee, jos käyttää sisäpiirintietoa itsensä hyväksi tai kertoo siitä muille.

Rikoksesta tuomitaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Syyttäjä vaati keskiviikkona Dansken entiselle pankkiirille 50–60 päiväsakkoa ja hänen sukulaisilleen 40–50 päiväsakkoa.

Sisäpiirintiedon väärinkäyttöä on käsitelty Suomessa oikeudessa harvoin. Viime aikoina arvopaperimarkkinoihin liittyvät oikeudenkäynnit ovat taas lisääntyneet.

Lue lisää: Suomen arvopaperimarkkinoilta kuuluu jälleen huolestuttavia uutisia, ja se kertoo, että uusi nälkäinen polvi on unohtanut varoitukset

Lemminkäisen ja YIT:n yhdistymiseen liittyy kaksi muutakin poliisitutkintaa epäilyistä arvopaperimarkkinarikoksista.

YIT:n päällikkötason työntekijä tunnusti viime vuonna käyttäneensä hyväksi sisäpiirintietoa.

Päällikkö tunnusti kirjallisessa menettelyssä Helsingin käräjäoikeudessa huhtikuun alussa 2022, että hän oli saanut kollegaltaan etukäteistiedon tulevasta fuusiosta. Mies osti Lemminkäisen osaketta 14 000 eurolla ja myi osakepotin fuusion julkistamisen jälkeen 19 000 eurolla.

Mies sai sisäpiirintiedon väärinkäytöstä 50 päiväsakkoa eli maksettavaa kertyi 300 euroa. Rikoshyöty 5 400 euroa tuomittiin menetetyksi valtiolle.

Yhdistymiseen liittyen syyttäjä teki loppuvuodesta 2021 päätöksen jättää syyttämättä YIT:n toimialajohtajaa ja hänen isäänsä. Toimialajohtaja oli merkitty Lemminkäisen ja YIT:n yhdistymishanketta koskevaan sisäpiiriluetteloon.

Toimialajohtajan isä oli ostanut Lemminkäisen osaketta vajaalla 5 000 eurolla sen jälkeen, kun hänen poikansa oli saanut tietää rakennusalan suurfuusiosta.

Syyttäjä katsoi kuitenkin, että isän ostot olivat hänen sijoitushistoriassaan tavanomaisia eikä sisäpiirintiedon siirtymisestä toimialajohtajalta hänen isälleen ollut näyttöä. Pelkkä sukulaisuussuhde ja isän osakkeiden hankinta-ajankohta eivät riittäneet perusteeksi nostaa syytettä.

Pankkiirin oikeudenkäynnistä tapaus eroaa siinä, että Lemminkäisen osakkeita osti yksi läheinen eikä kaksi.

Suomen suurimpiin rakennusyhtiöihin kuuluvat YIT ja Lemminkäinen ilmoittivat juhannuksen alla 2017 yhdistymisestä, jossa Lemminkäisestä tuli osa YIT:tä.

Muodostuneella yhtiöllä oli yhteensä noin 10 000 työntekijää 11 eri maassa.

YIT:n osakkeenomistajat saivat yhtiöstä 60 prosenttia ja Lemminkäisen osakkeenomistajat 40 prosenttia.