Maailma kuluttaa tänä vuonna ennätyspaljon öljyä, arvioi IEA – myös hinta voi nousta pian roimasti

Kansainvälisen energiajärjestön mukaan öljyn kysyntä voi yltää tänä vuonna jopa lähes 102 miljoonaan barreliin päivässä.

IEA ennakoi raakaöljyn kysynnän kasvavan ennätyksellisen korkeaksi ensi vuonna.

18.1. 14:57

Öljyn kysyntä voi nousta tänä vuonna ennätyksellisen korkeaksi, arvioi Kansainvälinen energiajärjestö (IEA) tuoreessa raportissaan.

IEA:n mukaan öljyn kysyntä voi yltää tänä vuonna jopa lähes 102 miljoonaan barreliin päivässä. Kasvua olisi 1,9 miljoonaa barrelia päivässä.

Barreli on öljykaupassa käytetty mittayksikkö, joka vastaa 159:ää litraa. Öljyn päiväkysyntä kasvaisi siis huimaan 16,2 miljardiin litraan.

Öljyn kysynnän voimakas kasvu nostaa hyvin todennäköisesti myös sen hintaa. Esimerkiksi Financial Timesin hiljattain julkaistun uutisen mukaan Wall Streetin analyytikot odottavat raakaöljyn hinnan nousevan lähikuukausina yli 100 dollarin.

Keskiviikkona Brent-viitelaadun raakaöljy maksoi 87 dollaria barrelilta. Hinta on tämän vuosikymmenen vertailussa kova, mutta kaukana sodan jälkeisen ajan huipusta. Kesäkuussa raakaöljy maksoi korkeimmillaan 108 dollaria.

Raportin mukaan öljymarkkinoita määrittää tänä vuonna etenkin kaksi villiä korttia: Kiina ja Venäjä.

Kiina on keskeisessä roolissa koronasulkujen avautumisen takia. IEA:n raportin mukaan Kiinan kasvava kysyntä raakaöljylle selittää noin puolet globaalin kysynnän kasvusta, vaikka Kiinan koronasulkujen purku ja purkujen aikataulu on yhä auki.

Venäjän rooli korostuu puolestaan pakotteiden takia.

Vauraiden maiden G7-ryhmä, EU ja Australia asettivat joulukuun alussa hintakaton venäläiselle öljylle.

Hintakaton voimaantulon jälkeen venäläistä öljyä voidaan kuljettaa kolmansiin maihin käyttäen G7-maiden ja EU:n säiliöaluksia, vakuutusyhtiöitä ja luottolaitoksia vain, jos öljyä ostetaan 60 dollarin tynnyrihintaan tai sen alle.

Keskiviikkona venäläisen Urals-viitelaadun raakaöljy maksoi noin 58 dollaria barrelilta.

IEA:n mukaan hintakatto leikkasi Venäjän öljytuloja noin 3 miljardilla dollarilla joulukuussa. Öljytulot putosivat 12,6 miljardiin dollariin eli matalimmilleen sitten helmikuun 2021.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita