Venäläinen Sberbank aloittaa toiminnan miehitetyllä Krimillä

Sberbank aikoo avata konttoreita Krimille. Pankin toimitusjohtaja German Gref vastusti ajatusta hyökkäyksestä Ukrainaan vielä ennen täysimittaisen sodan alkamista, mutta nyt hänen pankkinsa näyttää tukevan miehitystä.

Sberbankin kyltti rakennuksen seinässä Pietarissa.

18.1. 17:06

Venäjän suurin pankki Sberbank aloittaa toiminnan Krimillä, kertovat muun muassa The Moscow Times ja Kommersant.

Sberbank ei ole toiminut Krimillä sen jälkeen kun Venäjä miehitti niemimaan Ukrainalta vuonna 2014.

Sberbank oli yksi ensimmäisistä venäläisyhtiöistä, jotka joutuivat länsimaiden pakotteiden kohteeksi, kun Venäjä aloitti viime vuoden helmikuussa täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.

Sberbankin kerrotaan jo asentaneen pankkiautomaatteja Krimille. Pankki aikoo avata miehitetylle niemimaalle myös konttoreita seuraavan puolen vuoden aikana.

Krimillä asuvat Sberbankin asiakkaat ovat tähän saakka joutuneet matkustamaan Venäjän Krasnodarin alueelle asiakaspalvelua saadakseen, sanoi alueen venäläishallinnon kuvernööri Mihail Razvožajev Telegramissa.

Ennen täysimittaisen hyökkäyssodan alkamista Sberbankin toimitusjohtaja German Gref ei ollut sotaisan politiikan tukija.

Hänen tiedetään pitäneen presidentti Vladimir Putinille esitelmän, jossa hän yritti varoittaa tätä länsimaiden pakotteiden tuhoisuudesta.

Asiasta on kertonut talouslehti Financial Times. Venäjän keskuspankin johtaja Elvira Nabiullina oli lehden mukaan auttanut esityksen valmistelussa.

Talousväki ei kuitenkaan kyennyt kääntämään Putinin päätä.

Hyökkäyksen alettua 24. helmikuuta 2022 lehden haastattelema lähde kuvailee Grefin olleen masentunut ja järkyttynyt.

Siitä huolimatta Grefin ja Nabiullinan kaltaiset venäläiset teknokraatit, joita oli aiemmin pidetty vastavoimana kovan linjan kannattajille, valitsivat hyökkäyksen alettua nopeasti puolensa.

Heistä tuli Putinin vallan ja hyökkäyssodan mahdollistajia, jotka ovat käyttäneet taitojaan pakotteiden vaikutusten pehmentämiseen ja Venäjän sotatalouden pitämisen kasassa, Financial Timesin lähde kuvailee.

Sberbank, joka vuosia pysytteli poissa Krimiltä pakotteiden pelossa, näyttää niin ikään valinneen miehitysten tukemisen.