Heikot tuotot piinaavat sijoittajia tänäkin vuonna, varoittaa Norjan jättimäisen öljyrahaston johtaja

Norjan öljyrahaston johtaja Nicolai Tangen sanoo, että inflaatio voi Yhdysvalloissa ryöpsähtää uudelleen eikä kaikkia viime vuoden kurssiluisun vaikutuksia ole nähty.

Norjan öljyrahaston johtaja Nicolai Tangen kuvattuna toukokuussa 2020.

19.1. 10:11

Vuosi 2022 oli sijoitusmarkkinoilla erityisen ankea, mutta lasku voi jatkua myös tänä vuonna, varoittaa Norjan öljyrahaston johtaja Nicolai Tangen talouslehti Financial Timesin sekä uutistoimisto Bloombergin haastatteluissa.

”Näemme pitkän ajanjakson, jolloin tuotot ovat erittäin, erittäin matalia”, Tangen sanoo.

”Kestää kauan ennen kuin koettelemus on ohi.”

Maailman suurimpiin kuuluvaa rahastoa johtava Tangen näkee useita samanaikaisia riskejä, jotka uhkaavat tuottoja. Hän arvioi, että Kiinan avautuminen koronarajoituksista voi osaltaan kiihdyttää inflaatiota Yhdysvalloissa uudestaan vielä ennen kesää. Se voisi tarkoittaa uusia korkojen nostoja, joita toistaiseksi ei ole yleisesti odotettu.

Lisäksi hän huomauttaa, että viime vuoden merkittävän kurssilaskun välilliset vaikutukset esimerkiksi yrityksiin eri aloilla ovat vielä näkemättä.

Maailman talousfoorumin ohella Davosissa haastateltu Tangen kuvailee, että koronapandemian osakkeiden kallistumisen aikaan markkinoille tuli paljon ”kuraa”. Rahaa oli Tangenin mukaan liikaa liikkeellä, minkä pystyi havaitsemaan esimerkiksi kuumana käyvästä kryptomarkkinasta ja NFT-buumista.

”Kun [digitaalinen taide] vaihtaa omistajaa 69 miljoonalla dollarilla, se lähettää varoitussignaalin että rahaa on kevyesti saatavilla ja jotain outoa on tekeillä. Silloin täytyy herätä ja nähdä, mitä oikeasti tapahtuu”, Tangen sanoo.

Viime vuonna kura pyyhkiytyi pois, mutta Tangen uskoo vaikutusten jatkuvat edelleen sijoitusmarkkinoiden laahaamisena. Hän ennusti jo vuoden 2022 alussa, että inflaatiosta tulee pysyvä ilmiö, joka pitää sijoittajien tuotot matalina useita vuosia.

Lue lisää: Norjan jättimäisen öljy­rahaston toimitus­johtaja Financial Timesille: Inflaatio on pysyvää

Vuoden 2022 alussa rahaston sijoitusvarallisuus oli yli 12 000 miljardia kruunua eli noin 1 200 miljardia euroa.

Tangenin mukaan Norjan öljyrahasto jäi viime vuodelta 14 prosenttia tappiolle. Kyseessä oli 25 vuotta olemassa olleen rahaston heikoin suoritus vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen.

Rahasto pärjäsi Tangenin mukaan yleisesti osakemarkkinoita paremmin, koska se lisäsi sijoituksiaan energia-alan osakkeisiin. Hän kertoo, että rahasto jättäytyi pois listautumisista, joiden laadun näki heikkona.

Tangen aloitti pestissään syyskuussa 2020. Ennen sitä hän johti omaa Ako Capital -hedgerahastoa. Aloittaessaan Norjan valtion öljyrahaston johdossa hänen tuli luopua yksityisistä liiketoimistaan ja tallettaa noin 470 miljoonan euron varansa erilliselle pankkitilille.

”Tavallaan tiesin mitä tapahtuisi, kun otin työn vastaan. Oli hyvin todennäköistä, että päädyn tekemään kaikkien aikojen tappiot, ja niin kävikin, mutta jonkun täytyy sekin hoitaa.”