Suomalaisten sähkö­laskut paisuivat viime vuonna, osa säästyi rajulta hintojen nousulta

Sähkön hintojen raju nousu kohteli suomalaisia hyvin eri tavoin riippuen sähkösopimuksen tyypistä ja sopimuksen solmimisen ajankohdasta.

Sähköenergian hinta nousi roimasti viime vuonna, mutta kaikkien sähkölaskuihin se ei vaikuttanut.

19.1. 10:37

Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat viime vuonna keskimäärin noin 50 prosenttia, tiedottaa Energiavirasto.

Hinnoissa on suurta vaihtelua sähkösopimuksen tyypistä ja sopimuksen tekemisen ajankohdasta riippuen.

Uusien toistaiseksi voimassa olevien sopimusten tarjoushinnat nousivat kotitalouksille 353 prosenttia ja sähkölämmittäjille 131 prosenttia. Uusien kaksivuotisten määräaikaisten sopimusten hinnat nousivat kotitalouksille 112 prosenttia ja sähkölämmittäjille 119 prosenttia.

Osalla on edelleen ollut verraten halpoja määräaikaisia sähkösopimuksia. Lisäksi sähkön siirtohinta on keskimäärin hieman laskenut.

Määräaikaisten ja ei-pörssihintasidonnaisten toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten tarjonta myös väheni selvästi vuonna 2022, kertoo Energiavirasto. Osa sähköyhtiöistä siirtyi tarjoamaan uusille asiakkaille vain pörssisähköä.

Kesästä alkaen hintoja nostivat uusien sopimusten kallistumisen lisäksi vanhojen määräaikaisten sopimusten päättyminen ja roimat korotukset toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hintoihin.

Sähköenergian hinta nousi sähkölämmittäjillä 106 prosenttia ja muissa kotitalouksissa keskimäärin 142 prosenttia. Energian, siirron ja verot sisältävä sähkön kokonaishinta kohosi sähkölämmittäjillä 47 prosenttia ja muilla keskimäärin 53 prosenttia.

Energiaviraston laskelmissa sähkölämmittäjät käyttävät noin 20 000 kilowattituntia sähköä vuodessa ja muut kotitaloudet keskimäärin 3 500 kilowattituntia.