Talouden tila on paljon pelättyä parempi, arvioi EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde

Rahapolitiikan merkittävää kiristämistä pitää jatkaa inflaation taltuttamiseksi.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde maailman talousfoorumissa Davosissa Sveitsissä torstaina.

19.1. 14:01 | Päivitetty 19.1. 15:24

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtajan Christine Lagarden mukaan euroalueen talouden tila on paljon parempi kuin aikaisemmin on ennakoitu, kertoo uutistoimisto Agence France-Presse (AFP).

Pääjohtaja sanoi torstaina maailman talousfoorumissa Davosissa AFP:n mukaan, että taloudesta on viime viikkoina saatu paljon myönteisiä uutisia.

”Tämä vuosi ei ole loistava, mutta se on paljon parempi kuin mitä olimme pelänneet”, pääjohtaja Lagarde sanoi AFP:n mukaan.

Talouden valoisammat näkymät johtuvat etenkin energian halpenemisesta ja siitä, että leudon talven takia maakaasusta ei ole ollut Euroopassa pulaa.

Keskuspankin joulukuun puolivälissä julkaiseman ennusteen mukaan euroalueen talous kasvaisi tänä vuonna 0,5 prosenttia. Se olisi merkittävästi vähemmän kuin viime vuonna, jolloin talous kasvoi ennusteen mukaan 3,4 prosenttia.

Pääjohtaja Lagarde arvioi joulukuun puolivälissä euroalueen talouden supistuneen viime vuoden loka–joulukuussa ja supistuvan edelleen kuluvalla vuosineljänneksellä.

Euroalueen talouden tila vaikuttaa väistämättä myös Suomeen, sillä tavaraviennin arvosta 40 prosenttia menee eurovaltioihin.

Torstaina pääjohtaja Lagarde painotti AFP:n mukaan taas kerran, että kuluttajahintojen kallistuminen eli inflaatio on euroalueella edelleen liian nopeaa.

Pääjohtaja myös vihjasi, että rahapolitiikan merkittävää kiristämistä jatketaan. Se tarkoittaisi ohjauskorkojen kohottamista 0,50 prosenttiyksikköä.

”Pysymme kurssillamme”, Lagarde sanoi AFP:n mukaan.

Joulukuussa hän vihjasi useista 0,50 prosenttiyksikön koronnostoista tänä vuonna.

Inflaatio oli joulukuussa euroalueella 9,2 prosenttia, kun sen keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan pitäisi olla kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä.

Keskuspankin ennusteen mukaan inflaatio hidastuu 6,3 prosenttiin tänä vuonna, 3,4 prosenttiin ensi vuonna ja 2,3 prosenttiin vuonna 2025.

Rahapolitiikasta päättävän neuvoston joulukuun kokouksen pöytäkirjan perustella on hyvin todennäköistä, että se jatkaa rahapolitiikan merkittävää kiristämistä.

Neuvoston jäsenistä Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn sanoi keskiviikkoina, että rahapolitiikan merkittävää kiristämistä olisi syytä jatkaa ainakin kevättalven mittaan. Uutistoimisto Bloombergin mukaan osa neuvoston jäsenistä kannattaisi rahapolitiikan kiristämisen hidastamista maaliskuussa 0,25 prosenttiyksikköön.

Pöytäkirjan mukaan osa neuvoston jäsenistä kannatti ohjauskorkojen nostamista 0,75 prosenttiyksikköä. Lopulta neuvoston tyytyi 0,50 prosenttiyksikön koronnostoon joulukuussa.

Seuraavan kerran neuvosto päättää ohjauskorkojen nostamisesta 2. helmikuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita