Elon Muskin osake­kaupat herättävät kysymyksiä Yhdysvalloissa

Sähköautovalmistaja Teslan osakkeen hinta on laskenut tuntuvasti toimitusjohtaja Elon Muskin joulukuisten miljardimyyntien jälkeen, mikä herättää kysymyksiä myyntien laillisuudesta.

MIljardööri Elon Musk

20.1. 22:55

Sähköautovalmistaja Teslan toimitusjohtaja Elon Musk on myynyt yhtiön osakkeita viime vuonna useaan otteeseen miljardeilla dollareilla.

Maailman rikkaimpiin ihmisiin kuuluva Musk kevensi omistustaan yhtiöstä viimeksi joulukuun puolivälissä lähes 3,6 miljardilla Yhdysvaltain dollarilla eli yli 3,3 miljardilla eurolla.

Muskin viimeisimpien myyntien jälkeen Teslan osakkeen hinta on laskenut tuntuvasti. Musk myi osakkeitaan joulukuussa keskimäärin noin 163 dollarin osakekohtaiseen hintaan.

Vain muutama päivä vuodenvaihteen jälkeen Tesla julkaisi tiedot loka-joulukuun myyntimääristään, jotka jäivät sijoittajien odotuksista. Teslan osakekurssi putosi pelkästään tuona päivänä yli 12 prosenttia ja jäi pörssin sulkeutuessa noin 108 dollariin osakkeelta.

Muskin alle kuukautta aiemmin myymien osakkeiden arvo oli laskenut 1,2 miljardilla dollarilla.

Perjantaina illalla Suomen aikaa Teslan kurssi oli kivunnut jo 132 dollariin osakkeelta. Oleellisin kysymys on kuitenkin se, oliko Musk tietoinen Teslan heikoista myyntimääristä myydessään yhtiön osakkeita.

Juuri tämän kysymyksen nostaa esiin yhdysvaltalainen talouslehti The Wall Street Journal (WSJ). Duken yliopiston arvopaperioikeuden professori James Cox sanoo lehdelle, että Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC:n tulisi olla hyvin kiinnostunut Muskin toimista.

”Kysymys on siitä mitä hän tiesi, ja mitä markkinat odottivat hänen myydessään. Se on kriittinen hetki”, Cox sanoo WSJ:lle.

Yritysten sisäpiiriläiset eivät pääasiassa saa käydä kauppaa yhtiönsä osakkeella, kun he tietävät asioita, jotka eivät ole julkisia. WSJ:n mukaan Tesla ei ollut päivittänyt tulosohjeistustaan lähes kahteen kuukauteen, kun Musk teki kauppansa.

Säännöissä on poikkeuksia, mutta oleellisinta mahdollisten sisäpiirikauppasyytösten kannalta on se, oliko Musk nähnyt heikosta kysynnästä kertovia sisäisiä lukuja ennen osakemyyntejään.

”Onko se epäilyttävää? Kyllä. Onko täysin mahdollista, että asialle on muita selityksiä? Totta kai. Mutta tästä sisäpiirikaupan valvontaprosessissa on kyse”, sanoo Georgetownin ylipiston arvopaperioikeuden professori Donald Langevoort WSJ:lle.

Arvopaperiviranomainen SEC ja Musk ovat olleet tukkanuottasilla aiemminkin. Vuonna 2018 Musk maksoi 20 miljoonan dollarin sakon, kun hän puhui Twitterissä Teslan ostamisesta ulos pörssistä 420 euron osakekohtaiseen hintaan.

Saman sopimuksen mukaan Muskin ja Teslan piti luoda järjestelmä, jolla Muskin viestintää jatkossa valvotaan. Alle puolta vuotta myöhemmin Musk kuitenkin kommentoi autovalmistajan tuotantomääriä ilman yhtiön muun johdon lupaa.

Musk selvisi ilman lisäsanktioita, mutta joutui tekemään viranomaisten kanssa tarkennetun sopimuksen siitä, mitä hän saa julkisesti yhtiön tilanteesta sanoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita