Kauppalakko voisi tyhjentää hyllyt ja sulkea ruokakauppoja – katso, koskettaako työnseisaus lähikauppaasi

Mahdolliset lakot alkaisivat kahden viikon päästä maanantaina 6. helmikuuta.

Kaupan alan lakkovaroitus koskee yli 185:tä toimipaikkaa.

23.1. 12:49 | Päivitetty 23.1. 16:26

Kaupan alan työntekijöitä edustava Palvelualojen ammattiliitto (Pam) antoi sunnuntaina varoituksen lakoista vähittäiskaupoissa ja varastoissa kahden viikon päästä.

Lakkovaroitus koskee yli 185:tä toimipaikkaa. Niissä työskentelee noin 20 000 työntekijää. Työnantajia edustava Kaupan liitto kuvailee lakkoja laajoiksi.

Mahdolliset lakot alkaisivat maanantaina 6. helmikuuta 25 varastossa ja jatkuisivat yli 160 ruokakaupassa torstaina 9. helmikuuta lauantaihin 11. helmikuuta asti.

Lakko vaikuttaisi Helsingissä kuuden HOK-Elannon Prisman toimintaan Herttoniemessä, Itäkeskuksessa, Kannelmäessä, Malmilla, kauppakeskus Triplassa ja Viikissä.

Espoossa lakonuhan alla on neljä Prismaa. Ne sijaitsevat kauppakeskus Isossa Omenassa, Lippulaivassa ja Sellossa sekä Olarissa.

Vantaalla lakossa olisivat Tikkurilan ja kauppakeskus Jumbon Prisma.

Lakolla olisi toteutuessaan todennäköisesti suuri vaikutus suomalaisten arkeen. Esimerkiksi lakon piiriin kuuluvan S-ryhmän logistiikka- ja kuljetusyritys Inex Partnersin päivittäistavarakeskuksen kautta kulkee päivässä 1 000 rekkaa. Vastaava lakonuhka kohdistuu myös Keskon ja Lidlin suurvarastoihin.

Niiden lakot tarkoittaisivat Pamin mukaan, että kauppojen hyllyillä voisi syntyä pulaa tuotteista.

”Monilla kaupoilla voi olla aikamoinen tavarapula loppuviikosta. Vielä jos tapahtuu jonkinlaista hamstrausta, niin siinä voi olla kaupoilla haastetta, miten saavat pidettyä ovensa auki”, sanoo Pamin järjestöjohtaja Risto Kalliorinne HS:lle.

Jos lakko toteutuu, varastojen, logistiikka- ja jakelukeskusten työntekijät olisivat lakossa 6.–9. helmikuuta. Kauppojen työntekijöiden lakko puolestaan on tarkoitus järjestää 9.–11. helmikuuta.

Lakonuhka koskettaa kaikkiaan 25:tä varastoa, logistiikka- ja jakelukeskusta sekä 160:tä kaupan toimipistettä. Monet lakonuhan alla olevat kaupat ovat Prisman kaltaisia suurkauppoja.

Tarkoittaisiko lakko kauppojen sulkeutumista?

”Varmaan kaupat yrittävät pitää oviaan auki esimerkiksi esimiesten ja tarvittaessa töihin tulevan työvoiman voimin, mutta vaikeaa se tulee olemaan. Uskon, että moni joutuisi käytännössä sulkemaan ovensa”, Kalliorinne sanoo.

Kaupan liitosta viestittiin HS:lle kello 16.16, ettei kauppojen sulkeminen ole ”tällä hetkellä näköpiirissä”. Kaupan liiton mukaan on mahdollista, että erilaisissa poikkeustilanteissa kauppoja pystytään pitämään auki esimiesten tai niin sanottujen ekstraajien voimin.

Pam ja Kaupan liitto ovat neuvotelleet alan työehtosopimuksesta 12. tammikuuta alkaen. Kaupan työehtosopimuksen voimassaolo päättyy 31. tammikuuta.

Työriitaa ryhdytään seuraavaksi sovittelemaan valtakunnansovittelijan johdolla. Kalliorinteen arvion mukaan sovittelua on tarkoitus jatkaa jo tiistaina.

”Meillä ei ole ollut kaupan alan lakkoja sitten vuoden 2010, joten tämä on hyvin harvinainen tilanne.”

HS ei ole toistaiseksi tavoittanut Kaupan liittoa kommentoimaan asiaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita