Brasilia ja Argentiina puuhaavat yhteisvaluuttaa

Etelä-Amerikan suurmaiden hankkeen tarkoituksena on muun muassa riisua riippuvaisuutta Yhdysvaltain dollarista.

Argentiinan peso.

23.1. 16:02

Etelä-Amerikan suurimmat taloudet Brasilia ja Argentiina suunnittelevat yhteistä valuuttaa.

Brasilian presidentti Lula da Silva ja Argentiinan presidentti Alberto Fernández kertoivat yhteisjulkaisussaan, että maat suunnittelevat taloudellisen yhteistyön syventämistä.

”Tarkoituksemme on helpottaa rahanvaihtoamme, yksinkertaistaa sekä nykyaikaistaa sääntöjämme sekä kannustaa paikallisten valuuttojen käyttöön”, kirjoittavat presidentit argentiinalaisella Perfil-verkkosivustolla julkaistussa tekstissään.

”Olemme lisäksi päättäneet tiivistää keskusteluitamme eteläamerikkalaisen yhteisvaluutan luomiseksi.”

Ajatus yhteisestä valuutasta esiteltiin jo viime vuonna. Sen nostivat tuolloin esiin Brasilian nykyinen valtiovarainministeri Fernando Haddad ja ministeriön kansliapäällikkö Gabriel Galipolo. Brasilian presidentti Lula da Silva mainitsi valuuttahankkeen uutistoimisto Reutersin mukaan myös vaalikampanjassaan.

Talouslehti Financial Timesin lähteiden mukaan valuuttahankkeen tarkoituksena on vauhdittaa alueen kauppaa ja vähentää riippuvaisuutta Yhdysvaltain dollarista. Brasilialaisten suriksi kutsuma valuutta olisi alkuun käytössä Brasilian realin ja Argentiinan peson rinnalla.

Argentiinan valtiovarainministeri Sergio Massa kertoi FT:lle, että maiden on määrä päättää tutkimushankkeesta, jossa yhteisvaluutan mahdollisuutta tarkastellaan lähemmin. Tutkimuksessa on tarkoitus pohtia esimerkiksi keskuspankkien roolia.

”En halua luoda turhia odotuksia. Tämä on vasta ensimmäinen askel pitkällä tiellä, joka Latinalaisen Amerikan on kuljettava”, Massa sanoi.

FT:n arvion mukaan Latinalaisen Amerikan valuutta-alueella tuotettaisiin noin 5 prosenttia koko maailman bruttokansantuotteesta. Esimerkiksi euroalueella osuus on noin 14 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita