”Taantuma, jota ei koskaan tullut” – Euroalue välttää taantuman tänä vuonna, kertoo tuore ekonomistiennuste

Euroalueen talouden näkymiä ovat parantaneet halventunut energia, valtioiden tukitoimet ja odotettua nopeampi Kiinan avautuminen.

Energiakriisin on pelätty ajavan euroalueen talouden taantumaan.

23.1. 15:23

Euroalue välttää taloustaantuman tänä vuonna, arvioivat ekonomistit tutkimusyhtiö Consensus Economicsin keräämässä tuoreimmasta konsensuskyselyssä. Kyselyn tuloksista kertoo brittilehti Financial Times (FT).

Talousennustajien näkemykset ovat kääntyneet nopeasti, sillä vasta viime kuukauden Consensus Economicsin kyselyssä ekonomistit ennustivat, että euroalue vajoaisi taantumaan tänä vuonna.

Tammikuun kyselyssä ekonomistit kuitenkin nyt odottavat, että euroalueen talous kasvaa 0,1 prosenttia tämän vuoden aikana.

Maailmantalouden ja samalla euroalueen talouden näkymiä ovat parantaneet halventunut energia, valtioiden tukitoimet ja odotettua nopeampi Kiinan talouden avautuminen koronarajoituksista.

Venäjän hyökkäyssodan ja sen talousvaikutusten on pelätty iskevän Eurooppaan ankarammin kuin muualle maailmaan. Vain muutama viikko sitten Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n pääjohtaja Kristalina Georgieva sanoi, että puolet Euroopan unionin maista on taantumassa vuonna 2023.

Hollantilaisen ING Bankin makrotalouden tutkimusjohtaja Carsten Brzeski kuvaa nykyistä taloustilannetta FT:lle ”taantumaksi, jota ei koskaan tullut”.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde sanoi viime viikolla Maailman talousfoorumin tapahtumassa Davosissa, että euroalueen talouden tila on paljon parempi kuin aikaisemmin on pelätty.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoi myös viime viikolla olevansa vakuuttunut, ettei Euroopan suurin talous vajoa taantumaan.

Ranskan keskuspankin pääjohtaja François Villeroy de Galhau oli niin ikään sitä mieltä, että Eurooppa välttää taantuman kuluvana vuonna. Hän huomautti, ettei olisi uskaltanut sanoa niin kolme kuukautta sitten.

Myönteisten ennusteiden sarjan aloitti yhdysvaltalainen Goldman Sachs, joka ennusti toissa viikolla julkaistussa ennusteessaan, että euroalue välttääkin taantuman. Pankin ekonomistit olivat aiemmin ennustaneet, että yhteisvaluutta-alue vajoaa taantumaan.