Krypto­pörssin johto pidätetty miljardi­luokan rikos­vyyhdissä

Hongkongiin rekisteröityä, maailman­laajuisesti toimivaa Bitzlato-kryptopörssiä epäillään osallisuudesta rikollisten varojen rahanpesuun.

Bitzlato-kryptopörssissä tehdyistä maksuista tai kaupoista miltei puolet on liittynyt rikolliseen toimintaan, epäilevät viranomaiset. Kuvituskuva bitcoin-kryptovaluutasta.

23.1. 16:24

Europol on julkistanut yksityiskohtia Bitzlato-kryptopörssiin linkittyvästä rikosvyyhdistä. Europolin mukaan viranomaiset ovat pidättäneet kryptopörssin johtohenkilöt.

Viranomaiset epäilevät, että noin 46 prosenttia pörssissä tehdyistä ostoista tai kaupoista on linkittynyt rikolliseen toimintaan. Bitzlaton kautta on kulkenut kaikkiaan 2,1 miljardin euron arvosta omaisuutta. Kauppapaikan epäillään avittaneen rikollisesti saatujen varojen pesemisessä ja perinteisiksi valuutoiksi eli fiat-rahaksi muuntamisessa.

Kryptopörssissä on pystynyt vaihtamaan lukuisia virtuaalivaluuttoja, kuten bitcoineja, ethereumia ja dogecoinia Venäjän rupliksi. Epäilyttävästä maksuliikenteestä valtaosa on linkittynyt pakotteiden kohteena oleviin tahoihin, kyberhuijauksiin, rahanpesuun, kiristysohjelmiin ja lasten kaltoinkohtelua sisältävään materiaaliin.

Hongkongiin rekisteröidyllä kryptovaluuttapörssillä on ollut toimintaa ympäri maailmaa. Kauppapaikan väärinkäytöksiä on tutkittu Europolin tuella erityisesti Ranskassa ja Yhdysvalloissa.

Ranskan viranomaiset sulkivat yhtiön verkkosivut osana kansainvälistä lainvalvontaoperaatiota aiemmin tammikuussa. Sen jälkeen Yhdysvallat kertoi pidättäneensä kryptopörssin omistajan Anatoli Legkodymovin rahanpesusyytöksien vuoksi. Tapaukseen liittyen viranomaiset ovat ottaneet kiinni yhteensä kuusi ihmistä Kyproksella, Espanjassa, Portugalissa ja Yhdysvalloissa.

Viranomaiset ovat lisäksi joko jäädyttäneet tai ottaneet haltuunsa noin 68 miljoonan euron arvosta kryptolompakoita ja -varoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita