EKP:n on nostettava korkoja vielä merkittävästi, sanoo pääjohtaja Christine Lagarde

Pääjohtaja Christine Lagarde vakuuttaa Euroopan keskuspankin määrätietoisuutta inflaatiotavoitteen saavuttamisessa.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde ja keskuspankin varapääjohtaja Luis de Guindos lähdössä EKP:n tiedotustilaisuudesta joulukuussa.

23.1. 21:58 | Päivitetty 24.1. 9:59

Euroopan keskuspankin (EKP) on jatkettava ohjauskorkojensa nostamista nopeasti, jotta liian vauhdikkaasti laukkaava inflaatio saadaan kuriin, sanoo pääjohtaja Christine Lagarde.

”On tehtävä selväksi, että EKP:n ohjauskorkojen on edelleen noustava merkittävästi tasaisella tahdilla tasoille, jotka ovat riittävän rajoittavat, ja pysyttävä noilla tasoilla niin kauan kuin on tarpeen”, Lagarde lausui puheessaan maanantaina.

Lagarde on aiemmin vihjannut, että tasaisella tahdilla ja merkittävillä nostoilla tarkoitetaan 0,5 prosenttiyksikön koronnostoja.

”Toisin sanoen pysymme kurssillamme varmistaaksemme, että inflaatio palautuu tavoitteeseemme ajoissa”, hän lisäsi.

Lagarden lausunnot lähinnä toistavat EKP:n jo aiemmin selväksi tekemän viestin siitä, että keskuspankki keskittyy tehtäväänsä eli inflaatiovauhdin tasaamiseen kahteen prosenttiin.

Inflaatio oli joulukuussa euroalueella 9,2 prosenttia, kun sen keskuspankin hintavakaustavoitteen mukaan pitäisi olla kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä. Hintojen nousua ajaneet energian hinnat ovat lähteneet jo laskuun, mutta Lagarden mukaan pohjainflaatio on edelleen huolestuttavalla tasolla.

”Meidän on tuotava inflaatio alas, ja me myös toteutamme tämän tavoitteen”, Lagarde vakuutti Frankfurtin pörssin järjestämässä tilaisuudessa.

EKP aloitti rahapolitiikan kiristämisen viime heinäkuussa ja on siitä lähtien nostanut ohjauskorkojaan nopeammin kuin koskaan. Korkojen nousu kiristää yritysten ja kotitalouksien rahoitusoloja, minkä pitäisi hidastaa myös hintojen nousua.

Viimeksi joulukuussa EKP nosti ohjauskorkojaan 0,5 prosenttiyksikköä. Perusrahoitusoperaatioiden korko kohosi 2,50 prosenttiin ja liikepankkien talletuskorko 2,00 prosenttiin.

Seuraavan kerran neuvosto päättää ohjauskorkojen nostamisesta 2. helmikuuta. Sitä seuraava korkokokous on maaliskuussa. Keskuspankin odotetaan tekevän ainakin helmikuussa 0,5 prosenttiyksikön koronnoston.

Oikaisu 24.1. kello 9.59: Uutisen lopussa kirjoitettiin aluksi, että EKP:n odotetaan tekevän ainakin helmikuussa 0,5 prosentin koronnoston.