Elon Musk puolusti kuuluisinta twiittiään oikeudessa – Teslan osake kallistuu jälleen vauhdilla

Miljardööritwiittailijan omaisuuden arvon on oikeudessa olon aikana kohonnut yli kymmenellä miljardilla dollarilla.

Piirros Teslan toimitusjohtaja Elon Muskista oikeudessa San Franciscossa maanantaina.

24.1. 13:46

Miljardööri Elon Muskin laskennallinen omaisuus on paisunut miljardeilla dollarilla samaan aikaa, kun hän on ollut oikeudessa kaksi päivää puolustaessaan ehkä kuuluisinta twiittiään muutaman vuoden takaa.

Musk twiittasi vuoden 2018 elokuussa, että hän suunnittelee Teslan ostamista pois pörssistä 420 dollarin osakekohtaiseen hintaan ja että hänellä on rahoitus varmistettuna ostotarjouksen tekemiseksi.

Elon Muskin mielentilasta twiittailun aikaan käytiin myöhemmin keskustelua, mutta osa sijoittajista otti twiitin väitteet joka tapauksessa tapahtuma-aikana tosissaan. Teslan osake nousi sinä päivänä 13,3 prosenttia.

Tesla joutui myöhemmin selventämään toimitusjohtajansa twiittiä virallisella pörssitiedottamisprosessilla. Siinä Tesla selvitti, että Saudi-Arabian valtiollinen rahasto oli toistuvasti lähestynyt Muskia Teslan ostosuunnitelmilla ja Musk oli siinä käsityksessä, että sopimus rahaston kanssa olisi lähes valmis.

Musk on oikeudessa San Franciscossa vastaamassa twiitistä johtuvaan arvopaperipetosepäilyyn. Sijoittajien mielestä Muskin väite varmistetusta rahoituksesta perustui valheelle, josta seuranneesta kurssiheilunnasta aiheutui heille tappioita.

Musk sanoi oikeudessa uutistoimisto Bloombergin mukaan, ettei hän vuonna 2018 omistanut tarpeeksi Teslan osakkeita yhtiön ostamiseksi.

Musk sanoi, että Saudi-Arabian rahasto halusi vetää Teslan pois pörssistä ja syytti rahaston pääjohtajaa vetäytymisestä.

Musk kertoi omistaneensa vuonna 2018 Teslasta 19 prosenttia ja hallitsi 25 prosenttia, jos olisi lunastanut osakeoptionsa.

Musk myös väitti, että hänen omistuksensa SpaceX-avaruusyhtiöstä olisi pelkästään turvannut rahoituksen Teslan vetämiseksi pois pörssistä.

Miljardööri myös sanoi kysyttäessä, ettei 420 dollarin osakekohtainen hinta ollut ”vitsi”.

Myös Yhdysvaltojen rahoitusmarkkinoita valvovat viranomaiset kiinnittivät aikoinaan huomiota twiitin aiheuttamaan tiedotussotkuun.

Tesla ja Musk sopivat valvojan tutkinnan 20 miljoonan dollarin sakoilla. Lisäksi Muskin Teslaa koskevat twiitit piti sopimuksen mukaan hyväksyttää Teslan sisäisellä elimellä.

Musk on ollut oikeudessa perjantaina ja maanantaina. Bloombergin kokoaman miljardööri-indeksin mukaan Muskin omaisuus on kahden päivän aikana kohonnut noin 10,6 miljardia Yhdysvaltain dollaria (noin 9,8 miljardia euroa) 145,2 miljardiin dollariin.

Muskin miljardiomaisuudesta merkittävä osa koostuu hänen nykyisin 13 prosentin omistusosuudestaan Teslasta.

Teslan osake laski viime vuonna 65 prosenttia Nasdaq-pörssissä Wall Streetillä. Osaketta painoivat korkotason nousu ja sijoittajien huoli, että Twitterin ostaneella Muskilla ei ole tarpeeksi aikaa Teslan johtamiseen.

Osake on toipunut tänä vuonna 16,7 prosenttia. Maanantaina osake kiri 7,7 prosenttia 143,75 dollariin. Tesla ilmoitti hiljattain valmistamiensa ajoneuvojen hintojen alennuksista, ja niiden uskotaan lisäävän Teslan tuotteiden kysyntää.