Lightyear lopettaa luksussähkö­auton valmistuksen Suomessa vain parin kuukauden jälkeen

Hollantilaisyhtiö aloitti Lightyear 0 -mallin tuotannon Uudessakaupungissa vasta marraskuun lopussa.

Aurinkopaneeleita hyödyntävän Lightyear 0 -luksussähköauton valmistus keskeytetään Uudessakaupungissa. Auto maksoi arviolta noin 250 000 euroa.

24.1. 12:37 | Päivitetty 24.1. 16:02

Sähköautoilun mullistajaksi povatun Lightyear 0 -mallin sähköauton elinikä näyttää jäävän lyhyeksi.

Hollantilainen Lightyear kertoi maanantaina julkaistussa tiedotteessaan keskeyttäneensä Lightyear 0 -mallin sähköautonsa tuotannon.

Tuotanto aloitettiin Valmet Automotiven tehtaalla Uudessakaupungissa vasta marraskuun lopussa.

Lightyear kertoo tiedotteessaan panostavansa nyt 0-mallia edullisemman Lightyear 2 -mallin kehittämiseen.

”Ilmoituksen perusteella Valmet Automotive on lopettanut Uudenkaupungin-autotehtaalla Lightyear 0 -mallin valmistuksen. Lightyear-tuotanto on työllistänyt Uudenkaupungin-autotehtaalla suoraan noin 20 tuotantohenkilöä sekä noin 10 toimihenkilöä”, Valmet Automotive kertoi tiistaina puoliltapäivin julkaistussa tiedotteessaan.

Arvioiden mukaan 0-mallin hintalappu on pyörinyt noin 250 000 eurossa. Sen sijaan 2-malli liikkuu noin 30 000–50 000 euron hintahaarukassa.

Lightyearin toimitusjohtaja Lex Hoefsloot sanoo tiedotteessa, että edullisemmalla mallilla on jo yli 40 000 tilausta yksityisasiakkailta ja 20 000 tilausta yritysasiakkailta.

Lightyearin sähköautot eroavat perinteisistä sähköautoista siinä, että niissä on tavanomaisen akkujärjestelmän lisäksi myös aurinkopaneelit. Autoa pystyy ajamaan siis perinteisen sähkön lisäksi myös aurinkosähköllä.

Lightyear sanoi vielä marraskuussa, että 0-mallin autolla pystyisi ajamaan pelkällä aurinkosähköllä noin 70 kilometriä vuorokaudessa.

Lightyear on maailman autojätteihin verrattuna todella pieni, noin 200 työntekijän yritys. Yhtiössä on mukana kokeneita tekijöitä, jotka ovat työskennelleet muun muassa Teslalla, Jaguar Land Roverilla, Audilla ja Ferrarilla.

Lightyearin ilmoitus on jälleen uusi takaisku Valmet Automotivelle ja Uudenkaupungin autotehtaalle.

Valmet Automotive kertoi tammikuun alkupuoliskolla aloittavansa muutosneuvottelut henkilöstön vähentämiseksi. Yhtiön mukaan sopeutustarve on 630 työntekijää. Tehtaalla on kaikkiaan noin 2 000 työntekijää.