Sähkösopimusten halpeneminen jatkuu, vertaa sopimuksia omaasi

Kuluttajille on nyt tarjolla kymmenkunta määräaikaista sopimusta, joissa kilowattituntikohtainen hinta jää alle 20 sentin.

Määräaikaiset sähkösopimukset ovat halventuneet tuntuvasti syksystä.

24.1. 15:31

Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat jatkavat laskuaan. Energiaviraston sähkönhintavertailupalvelun mukaan kuluttajille on nyt tarjolla kymmenkunta määräaikaista sopimusta, joissa kilowattituntikohtainen hinta jää alle 20 sentin.

Tiistaina 24. tammikuuta edullisimmassa kiinteä­hintaisessa määräaikaissopimuksessa sähköenergian hinta on nyt noin 16,3 senttiä kilowattitunnilta. Kaksivuotista sopimusta tarjoaa Fortum.

Määräaikaisten sopimusten hinnat ovat pudonneet yli 50 prosenttia viime syyskuusta, jolloin sähkömarkkinoiden näkymät olivat hyvin epävarmat. Tuolloin markkinoiden halvimmassakin määräaikaisessa sähkösopimuksessa sähköenergia maksoi yli 35 senttiä kilowattitunnilta.

Sittemmin hinnat ovat laskeneet tuntuvasti. Esimerkiksi tammikuussa pörssisähkö on maksanut toistaiseksi keskimäärin vain noin 9 senttiä kilowattitunnilta. Hinta on edullinen: esimerkiksi vuosi sitten sähkö maksoi nykyistä enemmän, vaikka Venäjä ei ollut vielä aloittanut hyökkäystään Ukrainaan.

Tammikuun edullisen sähkön taustalla on osin leuto ja tuulinen sää, osin todella voimakkaasti laskenut maakaasun hinta. Maakaasun yleisimmin noteerattu hinta Euroopassa eli Dutch TTF maksoi maanantain päätteeksi noin 66 euroa megawattitunnilta. Vielä elokuun lopussa hinta oli yli 320 euroa.

Sähkön johdannaismarkkinat ennakoivat sähkön pysyvän joulukuuta edullisempana myös lopputalvella ja keväällä.