Volvolta takaisinkutsu 106 000 autolle, mahdollinen vika jarru­järjestelmässä

Suomessa huoltokutsu koskee noin 1 400:aa autoa. Mahdollinen jarrujärjestelmän vika voidaan korjata etänä suurimpaan osaan autoista.

Osassa Volvon uusimpien mallien autoja on havaittu jarrujärjestelmän vika, jonka vuoksi yhtiö tekee ohjelmistopäivityksen kymmeniin tuhansiin autoihin.

24.1. 16:15 | Päivitetty 24.1. 16:43

Autovalmistaja Volvo on julkistanut laajan takaisinkutsun, joka koskee sen uusimpia malleja.

Maailmanlaajuisesti Volvo vetää huoltoon 106 000 autoa, joista 1 400 on Suomessa myytyjä autoja ja 12 000 Ruotsissa myytyjä autoja. Taustalla on uusien mallien mahdollinen vika jarrujärjestelmässä.

Mahdollinen vika pystytään korjaamaan pääosin etänä ohjelmistopäivityksellä, mutta ruotsalaisen autosivuston Carupin mukaan osaa autoista ei voida huoltaa etänä. Volvo lupaa olla asiakkaisiin yhteydessä jatkotoimenpiteitä varten.

Suomessa ei ole havaittu vikatapauksia ja asia korjataan etäpäivityksellä, joka tullaan tekemään 7. maaliskuuta alkavalla viikolla, Volvon viestinnästä kerrotaan. Päivityksen saa halutessaan huollosta myös välittömästi.

Asia koskee merkkien C40, XC40, S60, V60, XC60, V90 ja XC90 vuosimalleja 2023. Tällä hetkellä myytävät uudet Volvot ovat vuosimallia 2024, koska vuosimalli 2023 myytiin loppuun viime syksynä.

Suomessa myydyistä vuosimallin 2023 Volvoista kaikkia ei ole vielä toimitettu asiakkaille. Suomeen on Volvon mukaan tulossa vielä joitakin satoja autoja, joita takaisinkutsu koskee. Myös näihin autoihin tehdään automaattinen ohjelmistopäivitys.

Carup-sivuston mukaan jarrujärjestelmän vikatapauksia on havaittu Yhdysvalloissa 71 kappaletta. Vikaan ei ole yhdistetty kolareita tai onnettomuuksia. Volvon mukaan autojen omistajat voivat huoletta jatkaa ajoneuvojensa käyttöä.

Käytännössä vikatapauksessa autosta häviää elektroninen jarrutehostus, jolloin jarrupoljin voi niin sanotusti jämähtää, mikä vaatii enemmän voimaa polkimen käytössä.

Volvon viestinnästä kerrotaan, että auton ajotietokone antaa asiasta ensin ilmoituksen ennen jarrutustilannetta, joten kuljettaja voi varautua asiaan etukäteen. Jarrut toimivat taas normaalisti, jos auton sammuttaa, lähtee itse pois autosta, lukitsee ovet ja odottaa 15 minuuttia.

Asiasta kertoo myös ruotsalaislehti Aftonbladet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita