Tunnettu kupla­ennustaja varoittaa: Maailman seuratuin osakeindeksi syöksyy tänä vuonna vähintään 17 prosenttia

Sijoitusstrategi Jeremy Grantham arvioi, että S&P 500 -indeksi on vuoden lopussa noin 3 200 pisteessä.

Varainhoitoyhtiö GMO:n sijoitusstrategi Jeremy Grantham varoittaa jälleen markkinakuplan puhkeamisesta.

25.1. 12:22 | Päivitetty 25.1. 14:04

Yhdysvaltain osakemarkkinoiden kuplan puhkeaminen ei ole vielä ohi, varoittaa amerikkalaisen varainhoitoyhtiö GMO:n sijoitusstrategi Jeremy Grantham.

Grantham sanoo uutistoimisto Bloombergin haastattelussa, että sijoittajien ei kannata innostua sijoitusvuoden vahvasta alusta.

Brittisijoittaja on tunnettu osakkeisiin ja muihin omaisuuseriin kehittymässä olevien kuplien ennustajana.

Grantham ennustaa tuoreessa katsauksessaan, että Yhdysvaltain osakemarkkinoita laajasti seuraava S&P 500 -indeksi laskee vuoden loppuun menneessä noin 3 200 pisteeseen. S&P 500 on maailman seuratuin osakeindeksi.

Se tarkoittaisi, että indeksi laskisi noin 17 prosenttia vuoden alusta ja noin 20 prosenttia tiistain päätöstasosta.

Grantham uskoo, että indeksi todennäköisesti pysyy ainakin osan kuluvasta ja seuraavasta vuodesta alle 3 200 pisteessä.

S&P 500 menetti viime vuonna lähes 20 prosenttia. Toistaiseksi indeksi on noussut tänä vuonna 4,6 prosenttia. Tiistaina se jäi 4 016,95 pisteeseen.

Grantham, 84, perustelee pessimististä näkemystään Bloombergille sillä, että talouden ongelmien kirjo on tällä hetkellä suurempi kuin tavallisesti. Hän arvioi, että on enemmän ongelmia, jotka voivat kehittyä entistä suuremmiksi ongelmiksi, kuin ongelmia, jotka ratkeavat.

Grantham arvioi katsauksessaan, että pahimmillaan maailmantalous vajoaa vaikeaan taantumaan. Silloin S&P 500 -indeksi voisi laskea 50 prosenttia nykytasosta.

Parhaimmillaan yhdysvaltalaiset osakkeet laskevat Granthamin arvion mukaan maltillisesti, mikä ei hänen mukaansa tasapainottaisi laskuriskiä.

Grantham on saanut mainetta siitä, että hän on onnistunut pitkän sijoitusuransa aikana ennustamaan esimerkiksi Japanin osake- ja kiinteistökuplan 1980-luvulla ja internetkuplan 1990-luvulla.

Sijoitusstrategina hän on noudattanut niin sanottuihin arvo-osakkeisiin perustuvaa strategiaa ja välttänyt teknologia- ja muihin niin sanottuihin kasvuosakkeisiin sijoittamista.

Viime vuosi kymmenellä arvo-osakestrategia tuotti laimeasti verrattuna kasvuosakkeisiin, mutta korkotason muutos on nostanut arvo-osakestrategian taas arvoonsa.

Esimerkiksi arvo-osakkeita painottava GMO:n strategia sai aikaan 15 prosentin vuosituoton viime vuonna marraskuussa, Bloomberg kertoo.

Grantham arvioi, että arvo-osakkeiden tuotto voi olla 20 prosenttiyksikköä suurempi kuin kasvuosakkeiden seuraavan 1–2 vuoden aikana.

Grantham on esittänyt vuoden sisään pessimistisiä näkemyksiä markkinoiden kehityksestä.

Runsas vuosi sitten hän kirjoitti pörssin superkuplan olevan puhkeamisvaiheessa. Tuolloin hän ennusti S&P 500 -indeksin putoavan puhkeamisen yhteydessä 2500 pisteeseen. Indeksi oli kirjoitushetkellä noin 4530 pisteessä. Grantham ei kirjoituksessaan yksilöinyt, milloin indeksi rysähtää pohjalukemiinsa.

Elokuun lopussa hän varoitti, että markkinat ovat yhä superkuplan puhkeamisvaiheessa vaikka markkinat olivat tuolloin hieman elpyneet vuoden pahimmasta alhosta.