Nokialta odotetaan vahvaa tulosta ja pää­kilpailijansa löylytystä

Nokian liikevoiton arvioidaan kasvaneen selvästi yli 900 miljoonaan euroon viimeisellä vuosineljänneksellä.

Nokia julkaisee osavuosikatsauksensa torstaina kello 8.

25.1. 18:56

Verkkolaitteita valmistavan Nokian kannattavuus oli loppuvuonna ennakkoarvioiden perusteella sen pääkilpailijaa Ericssonia parempi.

Analyytikoiden keskimääräisen ennusteen perusteella Nokian liikevaihto olisi kasvanut viime vuoden vastaavasta ajankohdasta 12 prosenttia 7,2 miljardiin euroon. Vertailukelpoisen liikevoiton analyytikot ennustavat kasvaneen kolme prosenttia 934 miljoonaa euroon.

Ericssonin liikevaihto oli loka–joulukuussa 86 miljardia kruunua eli 7,9 miljardia euroa ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 9,3 miljardia kruunua eli 850 miljoonaa euroa.

Ennusteiden perusteella Nokian kannattavuutta mittaava liikevoittoprosentti oli loppuvuonna 13 ja Ericssonin 11.

Ericsson julkaisi osavuosikatsauksensa viime viikolla. Nokia julkaisee loka–joulukuun osavuosikatsauksensa torstaina kello 8.

Kilpailu Ericssonin ja Nokian välillä on kiristynyt monesta syystä.

Molemmat yhtiöt ovat hyötyneet kiinalaisen kilpailijansa Huawein vaikeuksista. Huawei on menettänyt markkinaosuuttaan etenkin Euroopassa, koska monet teleoperaattorit eivät halua käyttää sen laitteita ja ohjelmistoja vakoiluepäilyjen takia.

Vastaavasti Ericssonin ja Nokian liiketoiminta on supistunut huomattavasti Kiinassa. Keskushallinto on määrännyt teleoperaattoreita suosimaan kiinalaisia verkkolaitevalmistajia.

Nokia on onnistunut kahden vuoden aikana parantamaan merkittävästi kilpailukykyään viidennen sukupolven (5g) matkapuhelin­verkkotekniikassa. Toisin sanoen se on saanut pääkilpailijansa etumatkan pitkälti kiinni.

Ei ole sattumaa, että juuri Ericsson ja Nokia voittivat lokakuussa Intian suurimman teleoperaattori Reliance Jion tarjouskilpailun 5g-verkoista.

Nokian heikoin liiketoimintaryhmä oli viime vuonna pilvi- ja verkkopalvelut. Sen erikoisalaa ovat ydinverkot, verkko-ohjelmistot ja pilvipalvelut. Liiketoimintaryhmä vastaa myös yritysverkoista, joka on yksi Nokian kasvualoista.

Viime vuoden yhdeksän kuukauden aikana pilvi- ja verkkopalveluiden liikevaihto oli 2,3 miljardia euroa mutta liikevoitto ainoastaan 30 miljoonaa euroa.

Patenttien lisensoinnista vastaavan teknologiayksikön kannattavuutta rasittavat edelleen avoinna olevat patenttiriidat kiinalaisten puhelinvalmistajien Oppon ja Vivon kanssa.

Kannattavuuden paranemisen takia Nokia kassavarat ovat kasvaneet selvästi.

Analyytikoiden ennusteiden perustella yhtiön nettokassa olisi ollut joulukuun lopussa 4,9 miljardia euroa. Yhtiön lähiajan pahimmassa kriisissä vuoden 2019 syksyllä nettokassa oli 344 miljoonaa euroa.

Sijoittajien huomio kiinnittyy torstaina myös siihen, kuinka suurta osinkoa yhtiön hallitus esittää maksettavaksi viime vuoden tuloksesta. Toinen suuri kysymys on, miten yhtiö arvioi liiketoiminta kehittymistä ensi vuonna.

Ennusteiden perustella viime vuosi meni nappiin: yhtiö saavutti tavoitteekseen määrittelemänsä kannattavuutensa.