OP: Yksiöt halpenivat viime vuonna pääkaupunkiseudulla roimasti, rivitalot saattoivat jopa kallistua

OP:n mukaan asuntokauppa kyykkäsi viime vuonna Uudellamaalla selvästi.

OP Uusimaan mukaan yksiöiden hinnat tippuivat viime vuonna pääkaupunkiseudulla noin 6 prosenttia ja omakotitalojen hinnat 2-4 prosenttia.

25.1. 16:15

Asuntolainojen kysyntä Uudellamaalla väheni viime vuonna selvästi vuoteen 2021 verrattuna. OP-ryhmän mukaan OP Uusimaassa myönnettiin viime vuonna asuntolainoja noin 20 prosenttia vuotta 2021 vähemmän.

Sama kehitys on nähtävissä myös myytyjen asuntojen määrässä, sillä Kiinteistövälitysalan Keskusliiton mukaan Uudellamaalla myytiin asuntoja viime vuonna 22 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021.

Asuntokauppa hidastui etenkin loka–joulukuussa.

"Pääkaupunkiseudulla yksiöiden hinnat tippuivat noin 6 prosenttia ja omakotitalojen hinnat 2-4 prosenttia. Sen sijaan isompien kerrostaloasuntojen ja rivitalojen myyntihinnoissa on nähtävissä jopa nousua”, sanoo OP Koti Uusimaan toimitusjohtaja Kirsi Tenhunen tiedotteessa.

Kehitys on OP:n mukaan sama myös esimerkiksi Hyvinkäällä, Nurmijärvellä ja Järvenpäässä. Esimerkiksi Nurmijärvellä kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousseet 9 prosenttia ja rivitalojen hinnat jopa prosenttia.

OP Uusimaan mukaan sen myöntämistä asuntolainoista noin 30 prosenttia on korkosuojattu. Kyseisistä lainoista lähes joka toinen hyötyy tämän päivän korkotasolla korkokatosta.

OP Uusimaan mukaan sen asiakkailta säästyy kuluvalla korkoperiodilla yhteensä 25 miljoonaa euroa korkokuluja korkosuojausten ansiosta.

Korkosuoja on pankkien myymä tuote, jolla asuntovelalliset voivat suojautua korkojen nousua vastaan.

Korot nousivat vuoden 2022 aikana ripeästi. Vielä viime vuoden alussa Suomen käytetyin viitekorko, 12 kuukauden euribor oli noin puoli prosenttiyksikköä negatiivinen. Nyt viitekorko on noussut jo yli 3,3 prosenttiin.

OP Uusimaan henkilöasiakasrahoituksesta vastaava liiketoimintajohtaja Riikka Kangas sanoo, että korkojen nousu näkyy myös maksusuunnitelmaa koskevien muutoshakemusten määrässä. Ne ovat kasvaneet Uudellamaalla hieman syyskuusta.

"Jos asiakkaan taloustilanne muuttuu merkittävästi, toivomme, että hän olisi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa meihin yhteydessä. Näin voimme yhdessä asiakkaan kanssa pohtia eri joustovaihtoehtoja”, Kangas sanoo tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita