Nokia yllätti vahvalla tuloksella ja uskoo kannattavuuden paranemisen jatkuvan

Toimitusjohtaja Pekka Lundmark on tyytyväinen asiakaskunnan laajenemiseen.

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

26.1. 8:04 | Päivitetty 26.1. 18:37

Verkkolaitteita valmistavan Nokian liiketoiminta kehittyi yllättävän hyvin viime vuoden lopussa.

Yhtiön liikevaihto kasvoi 11 prosenttia 7,4 miljardiin euroon ja vertailukelpoinen liikevoitto 27 prosenttia 1,2 miljardiin euroon. Liikevoitto ei ole ylittänyt miljardia euroa koskaan aikaisemmin puhelinliiketoiminnan myynnin jälkeen.

Yhtiön osake kallistui torstaina Helsingin pörssissä neljä prosenttia 4,38 euroon.

Keskeinen syy kannattavuuden paranemiseen on se, että yhtiö on parantanut merkittävästi viidennen sukupolven (5g) matkapuhelinverkkotekniikan tuotteitaan runsaan kahden vuoden kuluessa.

Analyytikot arvioivat ennalta, että Nokian liikevaihto olisi ollut 7,2 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 934 miljoonaa euroa. Yhtiön liikevoitto oli loka–joulukuussa 220 miljoonaa euroa ennakko-odotuksia suurempi.

Kannattavuuden paranemisen takia Nokian rahoitusaseman vahvistuminen jatkui. Nettokassa oli joulukuun lopussa 4,8 miljardia euroa, kun se vuotta aiemmin oli 4,6 miljardia euroa.

Viime vuoden lopussa Nokian kiinteisiin verkkoihin erikoistuneen verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän kannattavuus parani myös tuntuvasti. Sen liikevaihto oli loka–joulukuussa 2,7 miljardia euroa ja liikevoitto 431 miljoonaa euroa.

Liikevaihto kasvoi viime vuoden vastaavasta ajankohdasta 14 prosenttia ja liikevoitto 74 prosenttia. Liikevoiton osuus liikevaihdosta oli 16 prosenttia.

”Yksi strategisista painopisteistämme on asiakaskuntamme laajentaminen ja yritysasiakasliiketoiminnan kasvattaminen. Olen tyytyväinen, että yritysasiakasliiketoiminnan liikevaihto kasvoi koko vuonna 21 prosenttia ja viimeisellä neljänneksellä 49 prosenttia ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta”, sanoo toimitusjohtaja Pekka Lundmark osavuosikatsauksessa.

Tänä vuonna Nokia arvioi kannattavuutta mittaavan liikevoittoprosentin olevan 11,5–14,0. Viime vuonna se oli 12,5.

”Maailmantalouden epävarmoista näkymistä huolimatta arvioimme kysynnän jatkuvan vahvana myös vuonna 2023”, Lundmark sanoo osavuosikatsauksessa.

Liikevaihtonsa yhtiö arvioi kasvavan tänä vuonna 2–8 prosenttia 24,9–26,5 miljardiin euroon.

Nokian hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että viime vuoden tuloksesta osinkoa maksettaisiin 0,12 euroa osaketta kohti.

”Koska luotamme pitkän aikavälin näkymiimme ja taseemme on vahva, Nokian hallitus ehdottaa osakekohtaisen osingon nostamista 0,12 euroon”, toimitusjohtaja Lundmark sanoo.

Nokian hallituksen jäsenistä Bruce Brown ja Edward Kozel ovat ilmoittaneet jättävänsä luottamustoimensa. Heidän tilalleen hallitus ehdottaa yrittäjä Timo Ahopeltoa ja investointipankki Moelis & Companyn operatiivista johtajaa Elizabeth Crainia.

Fakta

Nokian neljä liiketoimintaryhmää

  • Matkapuhelinverkot on Nokian suurin liiketoimintaryhmä. Sen liiketoiminnan keskipisteessä ovat langattomat siirtoverkot, joita ovat tukiasema- eli radioverkot sekä mikroaaltoradiolinkit.

  • Verkkoinfrastruktuuri on yhtiön toiseksi suurin liiketoimintaryhmä. Se keskittyy kiinteisiin siirtoverkkoihin. Näitä ovat IP-reitittimet, optiset verkkolaitteet, kiinteät laajakaistaverkot, merenalaiset kaapelijärjestelmät ja palvelut.

  • Pilvi- ja verkkopalveluiden erikoisalaa ovat ydinverkot, verkko-ohjelmistot ja pilvipalvelut. Tämä liiketoimintaryhmä vastaa myös yritysverkoista.

  • Teknologiayksikkö lisensoi Nokian patentoimia keksintöjä ja tuotemerkkiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita