Nokia teki miljardituloksen ensimmäistä kertaa vuosikausiin – näin onnistuminen rakennettiin

Nokia arvioi kannattavuuden paranemisen jatkuvan tänä vuonna.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmark aloitti Nokian toimitusjohtaja elokuussa 2020.

26.1. 17:12 | Päivitetty 26.1. 17:25

Verkkolaitteita valmistava Nokian liiketoiminta on vahvistunut selvästi Pekka Lundmarkin toimitusjohtajakaudella, joka alkoi vuoden 2020 elokuussa.

Viime vuoden lopussa liikevoitto kasvoi ensimmäistä kertaa puhelinliiketoiminnan myynnin jälkeen selvästi yli miljardiin euroon.

”Kaksi ja puoli vuotta sitten sitten tämä olisi tuntunut kaukaiselta. Kannattavuuden paraneminen on edennyt selvästi nopeammin kuin osasin kuvitella”, Lundmark sanoo.

Lue lisää: Nokia yllätti erittäin vahvalla tuloksella: osake nousee reippaasti pörssissä

Kaikki alkoi perusasioista. Yhtiön byrokraattista ja kiharaista toimintatapaa yksinkertaistettiin. Vastuu kannattavuudesta siirrettiin pääkonttorista neljälle liiketoimintaryhmälle. Investointeja tuotekehityksen lisättiin voimakkaasti.

Viime vuonna tuotekehitysinvestoinnit olivat 4,4 miljardia euroa, kun ne vuonna 2019 olivat 3,8 miljardia euroa.

Uudistukset olivat välttämättömiä, sillä monet teleoperaattorit olivat jo siirtämässä verkkolaitteiden ja ohjelmistojen hankintaa yhä enemmän Nokian kilpailijoille. Syynä oli se, että Nokia kompuroi pahasti viidennen sukupolven (5g) matkapuhelinverkkotekniikassa.

Vuoden 2021 alussa Nokian aloitti kolmivaiheisen uudistumisensa.

Ensimmäisen vaiheen keskipisteessä oli liiketoiminnan perustan korjaaminen, joka tarkoitti pääosin toimintatapojen uudistamista ja tuotekehitysinvestointien lisäämistä.

Toisessa vaiheessa keskeistä oli kasvun kiihdyttäminen eli kilpailukyvyn ja kannattavuuden parantaminen. Kolmannessa vaiheessa yhtiö vauhdittaa uusien liiketoimintamallien kehittämistä ja pyrkii saavuttamaan teknologisen edelläkävijän aseman.

Nyt Nokia on toisen ja kolmannen vaiheen välimaastossa.

”On täysin selvää, että tuotekehitysinvestointimme kantavat hedelmää. Vuonna 2021 saimme liiketoiminnan perustan kuntoon ja liikevaihto kasvoi kolme prosenttia. Viime vuonna kasvu tuli puhtaasti meidän teknologisen kilpailukykymme paranemisesta.”

Tulokset puhuvat puolestaan.

Viime vuoden loka–joulukuussa liikevaihto kasvoi 11 prosenttia 7,4 miljardiin euroon ja vertailukelpoinen liikevoitto 27 prosenttia 1,2 miljardiin euroon.

Vuositasolla liikevaihto kasvoi kuusi prosenttia 24,9 miljardiin euroon ja liikevoitto 12 prosenttia 3,1 miljardiin euroon.

Parantuneen kannattavuuden takia Nokia rahoitusasema on myös vahvistunut tuntuvasti. Pahimmassa vaiheessa syksyllä 2019 nettokassa oli 334 miljoonaa euroa, mutta viime joulukuun lopussa se oli kasvanut 4,8 miljardiin euroon.

Ei siis ihme, että Nokian hallitus ilmoitti torstaina ehdottavan tukevaa 0,12 euron osingon maksamista viime vuoden tuloksesta. Osinkoehdotus kertoo vahvan taseen lisäksi siitä, että yhtiön näkymät ovat hyvät.

Menneisyydessä verkkolaiteyhtiöiden asiakkaita olivat pääasiassa teleoperaattorit. Lundmarkin johdolla tavoitteeksi asetettiin entistä selvemmin liiketoiminnan laajentaminen uusille toimialoille.

Yritysasiakkaiden liikevaihto oli viime vuonna kaksi miljardia euroa, mikä on 21 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Loppuvuonna yritysasiakkaiden liikevaihto kasvoi 49 prosenttia 769 miljoonaan euroon.

Yhtiö ei kerro täsmällisesti, kuinka paljon yritysasiakkaat – eli muut kuin teleoperaattorit – tuottivat liikevoittoa. Keskeisiä uusia yritysasiakkaita Nokialle ovat satamat, kaivokset ja energiayhtiöt.

Neljästä liiketoimintaryhmästä kiinteisiin verkkoihin erikoistunut verkkoinfrastruktuuri oli loppuvuonna todellinen valopilkku. Sen liikevaihto kasvoi 14 prosenttia 2,7 miljardiin euroon ja liikevoitto 74 prosenttia 431 miljoonaan euroon.

Jos Nokia ei olisi ostanut ranskalaista kilpailijaansa Alcatel-Lucentia, sillä ei olisi kiinteiden verkkojen liiketoimintaa. Kiinteiden verkkojen kysyntää on lisännyt se, että yritykset ja kotitaloudet ovat investoineet laajakaistaliittymiin. Myös merenalaisten järjestelmien myynti on kasvanut lupaavasti.

”Viime vuoden lopussa myös meidän reitittimien ja optisten verkkojen kysyntä alkoi kasvaa selvästi. Tämä on siinä mielessä odotettua, että kun liikennemäärät kasvavat, asiakkaiden täytyy investoida enemmän runkoverkkoihin eli juuri reitittimiin ja optisiin verkkoihin.”

Suuri muutos markkinoilla on ollut myös kiinalaisen Huawein markkinaosuuden romahdus Euroopassa. Monet teleoperaattorit vieroksuvat Huaweita, koska sen tuotteiden väitetään soveltuvan vakoiluun.

Lue lisää: Yhdysvallat kielsi Huawein ja ZTE:n laitteiden maahantuonnin ja myynnin kansallisen turvallisuus­riskin vuoksi

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja muut geopoliittiset jännitteet ovat lisänneet Nokian laitteiden ja ohjelmistojen kysyntää.

”Tietoturvan merkitys kasvaa koko ajan, ja se myös lisää verkkoinvestointeja. Asiakkaat valitsevat kumppaneikseen yhtiöitä, jotka ovat luotettavia ja tulevat turvallisista maista.”

Yksityiskohdista mielenkiintoisia ovat Nokian neuvottelut patenttiensa lisensoinnista. Alkuviikosta Nokia ilmoitti solmineensa patenttien ristiinlisensointisopimuksen eteläkorealaisen Samsungin kanssa.

Avoinna on yhä se, miten Nokia etenee patenttiriidoissa kiinalaisten puhelinvalmistajien Oppon ja Vivon kanssa.

”Oppo ja Vivo ovat olleet tapetilla pitkään. Meillä on käynnissä oikeusprosessit.”

Entä sitten Apple, joka hyödyntää tuotteistaan laajasti Nokian patentoimia keksintöjä?

”Applen kanssa solmimme sopimuksen vuonna 2017, ja sen tuottama liikevaihto jatkuu tänä vuonna.”

Lundmarkin runsaan kahden vuoden toimitusjohtajakaudella on tullut selväksi, että Nokia on onnistunut taas kerran uudistumaan.

Yhtiön tulevaisuus vaikuttaa lähes mistä tahansa näkökulmasta tarkasteltuna valoisammalta kuin pitkään aikaan.

Yhtiö arvioi kannattavuutta mittaavan liikevoittoprosenttinsa olevan tänä vuonna 11,5–14,0 prosenttia, kun se viime vuonna oli 12,5 prosenttia. Liikevaihdon se arvioi kasvavan tänä vuonna 2–8 prosenttia 24,9–26,5 miljardia euroon.

”Komponenttipula alkaa olla ohitse, koska niiden saatavuus ei enää rajoita toimituksia tai kasvua.”

Lundmark kuitenkin huomauttaa, että toimitusajat ovat vielä hyvin pitkiä ja siksi Nokialla on oltava suuri ”puskurivarasto”.

”Se sitoo meidän nettokäyttöpääomaamme, minkä takia kassavirta tulee olemaan tänä vuonna pienempi kuin pitkän ajan tavoitteemme. Ensi vuonna sidottu nettokäyttöpääoma pienenee, mikä purkautuu vahvana kassavirtana.”

Fakta

Nokian neljä liiketoimintaryhmää

  • Matkapuhelinverkot on Nokian suurin liiketoimintaryhmä. Sen liiketoiminnan keskipisteessä ovat langattomat siirtoverkot, joita ovat tukiasema- eli radioverkot sekä mikroaaltoradiolinkit.

  • Verkkoinfrastruktuuri on yhtiön toiseksi suurin liiketoimintaryhmä. Se keskittyy kiinteisiin siirtoverkkoihin. Näitä ovat IP-reitittimet, optiset verkkolaitteet, kiinteät laajakaistaverkot, merenalaiset kaapelijärjestelmät ja palvelut.

  • Pilvi- ja verkkopalveluiden erikoisalaa ovat ydinverkot, verkko-ohjelmistot ja pilvipalvelut. Tämä liiketoimintaryhmä vastaa myös yritysverkoista.

  • Teknologiayksikkö lisensoi Nokian patentoimia keksintöjä ja tuotemerkkiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita