Oligarkki Vladimir Potanin: Kremlin ei pidä rangaista ulkomailta Venäjälle töitä tekeviä

Venäjältä on lähtenyt arvioiden mukaan satojatuhansia työntekijöitä ulkomaille sodan alettua. Näitä ihmisiä ei Vladimir Potaninin mielestä kannattaisi syrjiä tai rangaista.

Vladimir Potanin kuvattuna vuonna 2019.

26.1. 18:29

Venäjän toiseksi rikkaimmaksi ihmiseksi tituleerattu nikkelimiljardööri Vladimir Potanin on vedonnut maan viranomaisiin ulkomaille lähteneiden työntekijöiden puolesta.

Potaninin mukaan Venäjän pitäisi rankaisemisen sijaan suhtautua suvaitsevasti niihin satoihintuhansiin työntekijöihin, jotka ovat jättäneet maan sen Ukrainassa aloittaman sodan takia.

”Meidän taloutemme eteen ulkomailta – etänä tai muuten – työskenteleviä ihmisiä ei pitäisi rangaista”, Potanin sanoi venäläisen uutissivuston RBC:n haastattelussa.

Venäjällä on uutistoimisto Reutersin mukaan virinnyt keskustelu näiden ulkomailta käsin työskentelevien ihmisten rankaisemisesta. Tällaisia ehdotuksia esittäneet pitävät Venäjältä lähteneitä maanpettureina ja vihollisina. Potanin kutsuu tätä keskustelua ”kansankiihotukseksi”.

Hänen mielestään ulkomailla työskentelevien osaajien taitoja tarvitaan Venäjällä, minkä vuoksi heihin täytyy suhtautua suvaitsevaisesti, vaikka heidän ajatusmaailmansa on vastoin Kremlin näkemyksiä.

”Suurin osa heistä työskentelee meidän maamme, taloutemme ja yritystemme eteen. Osa heistä palaa takaisin, osa ei. Miksi heitä pitäisi karkottaa ja vainota?”

Potaninin arvokkain omaisuuserä on osuus nikkelijätti Norilsk Nickelista, joka tunnetaan myös nimellä Nornickel. Hänen on kerrottu omistavan tästä maailman suurimmasta palladiumin ja jalostetun nikkelin tuottajasta 36 prosenttia.

Venäjän mediassa sodan takia lähteneiden ihmisten määrän on kerrottu olevan jopa 700 000, mutta Kremlin mukaan luku on liian suuri. Digi- ja viestintäministeriötä johtava ministeri Maksut Šadajev sanoi joulukuussa, että viime vuonna Venäjältä lähti noin 100 000 it-alan osaajaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita