Nokia yllätti miljardivoitolla
Verkkolaitteita valmistavan Nokian liiketoiminta kehittyi yllättävän hyvin viime vuoden lopussa. Liikevoitto ylitti miljardi euroa ensimmäistä kertaa sitten puhelinliiketoiminnan myynnin.
Liikevaihto kasvoi 11 prosenttia 7,4 miljardiin euroon ja vertailukelpoinen liikevoitto 27 prosenttia 1,2 miljardiin euroon. Yhtiön osake kallistui torstaina Helsingin pörssissä neljä prosenttia 4,38 euroon.
Yhtiö on parantanut merkittävästi viidennen sukupolven (5g) matkapuhelinverkkotekniikan tuotteitaan runsaan kahden vuoden kuluessa.
”Kaksi ja puoli vuotta sitten sitten tämä olisi tuntunut kaukaiselta. Kannattavuuden paraneminen on edennyt selvästi nopeammin kuin osasin kuvitella”, sanoi toimitusjohtaja Pekka Lundmark.
Tänä vuonna Nokia arvioi kannattavuutta mittaavan liikevoittoprosentin olevan 11,5–14. Viime vuonna se oli 12,5. Liikevaihtonsa yhtiö arvioi kasvavan tänä vuonna 2–8 prosenttia 24,9–26,5 miljardiin euroon.
Fortum myllää johtoaan
Valtio-omisteinen energiayhtiö Fortum uusii johtoaan. Osakkeenomistajien nimitystoimikunta ehdottaa yhtiön hallituksen kokoonpanoon isoja muutoksia, muun muassa puheenjohtajan vaihtamista.
Uudeksi puheenjohtajaksi esitetään Mikael Silvennoista. Hallitusta johtaa nykyisin Veli-Matti Reinikkala.
Nimitystoimikunta ehdottaa kymmenhenkiseen hallitukseen kaikkiaan kuutta uutta jäsentä. Osin vaihdokset selittyvät sillä, että Uniper-taustaiset henkilöt jättävät Fortumin.
Yhdysvaltojen talous kasvoi odotuksia enemmän
Yhdysvaltojen talous kasvoi viime vuoden loka–joulukuussa ekonomistien odotuksia enemmän etenkin yksityisen kulutuksen vauhdittamana.
Työministeriön ennakkotietojen perustella elintasoa mittaavan bruttokansantuotteen kasvuvauhti oli 2,9 prosenttia vuodessa.
Heinä–syyskuussa kasvuvauhti oli 3,2 prosenttia. Kasvun hidastuminen on odotettua, sillä Yhdysvaltojen keskuspankki kiristi tuntuvasti rahapolitiikkaa viime vuonna.
Useat ekonomistit pitävät todennäköisenä, että Yhdysvallat vajoaa tänä vuonna taantumaan.
Kiinan varassa oleva Kone aloitti säästöt
Hissejä ja liukuportaita valmistava Kone uusii toimintamalliansa ja organisaatiotaan. Osana muutoksia yhtiö arvioi vähentävänsä noin 1 000 työtehtävää. Suomessa vaarassa on noin 150 työpaikkaa. Koneella oli vuodenvaihteessa maailmanlaajuisesti yli 63 000 työntekijää. Suomessa työntekijöitä oli 2 569.
Toimilla tavoitellaan noin 100 miljoonan euron kustannussäästöjä.
Koneen liiketoiminta oli viime vuonna osittain vaikeuksissa erityisesti Kiinan rakennussektorin hidastumisen vuoksi. Koneen liikevaihdosta yli kolmasosa tulee Kiinasta.
Kone kertoi uusien tilausten määrään supistuneen loka–joulukuussa 9,8 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Vertailukelpoisin valuuttakurssein tilausten määrä jäi yli 11 prosenttia vuoden takaisesta.
Liikevaihto taas kasvoi viisi prosenttia 2 912 miljoonaan euroon, mikä ylitti analyytikkojen ennusteet. Koneen lukuihin vaikuttavat paljon valuuttakurssien muutokset. Vertailukelpoisin valuuttakurssein liikevaihto olisi kasvanut 1,8 prosenttia.
Vuoden pelasti palveluliiketoiminta. Vuoden loppua kohden myös myytyjen hissi- ja liukuporrastilausten katteet paranivat.
Tämän vuoden ennustamisessa Kone on varovainen. Yhtiö uskoo, että palveluliiketoiminta eli hissien huollot ja modernisoinnit vetävät yhä hyvin.
Liikevaihdon Kone ennustaa olevan tänä vuonna noin viime vuoden tasolla ja kannattavuuden elpyvän. Ohjeistus on riippuvainen Kiinan kiinteistöalan kehityksestä.
Tesla vakuutti – toistaiseksi
Sähköautoyhtiö Teslan kasvuluvut olivat jälleen kerran kovia. Autojen tuotanto kasvoi 44 prosenttia, liikevaihto 37 prosenttia ja nettotulos 43 prosenttia vuoden takaisesta.
Teslan kasvuluvut ovat erinomaisia ja autoyhtiölle ennennäkemättömiä, mutta tulosraportti antaa yhtiön tilanteesta ehkä liiankin ruusuisen kuvan.
Tesla kertoi vuodenvaihteessa suurista hinnanalennuksista. Tesla alensi autojen hintoja ensiksi Kiinassa ja pian sen jälkeen länsimarkkinoilla. Päätös ei näy juuri ollenkaan yhtiön julkistamissa loka–joulukuun tulosluvuissa.
Teslan toimitusjohtaja Elon Musk vakuutti keskiviikon tiedotustilaisuudessa, että kysyntä on hyvin vahvaa ja että yhtiö saa parhaillaan ennätysmääriä autotilauksia.
New Yorkin pörssikaaos oli inhimillinen virhe
New Yorkin pörssin kurssikaaokseksi äitynyt avaus tiistaina aiheutui ”manuaalisesta” virheestä varmuuskopiointijärjestelmästä.
Kun pörssi avautui, osa merkittävien yhtiöiden osakkeiden kursseista heilui rajusti vain muutamissa minuuteissa.
Kaaos vaikutti kaikkiaan yli 250 osakkeen kurssiin, mukaan lukien ravintolayhtiö McDonald’s ja kauppajätti Walmart sekä pankit Wells Fargo ja Morgan Stanley. Joidenkin yhtiöiden kurssit heilahtivat jopa 25 prosenttia.
Villit kurssiliikkeet saivat New Yorkin pörssin pysäyttämään kaupankäynnin yli 80 osakkeella joksikin aikaa ja perumaan tuhansia osakekauppoja.
Intercontinental Exchangen mukaan ”järjestelmävirhe” esti tiistain avaushuutokaupan osalla pörssiosakkeilla. Myöhemmin selvisi, että järjestelmävirhe oli manuaalinen. Se tapahtui määrityksissä varmuuskopioinnissa, joita pörssi tekee muun muassa katastrofien varalle.
New Yorkin pörssin järjestelmien varmuuskopiointi tehdään palvelinkeskuksessa Chicagossa. Pörssin työntekijät tekevät varmuuskopioinnin rutiininomaisella prosessilla silloin, kun pörssi on suljettu.
Uutistoimisto Bloombergin lähteen mukaan tiistaina yksi työntekijä erehdyksessä jätti varmuuskopioinnin päälle maanantain ja tiistain välisenä yönä. Siksi New Yorkin pörssin it-järjestelmät luulivat pörssin auetessa tiistaina, että kaupankäynti jatkuu.
Intian rikkain mies vedettiin lokaan
Analyysiyhtiö Hindenburgin raportin mukaan energiapohatan Gautam Adanin yhtiöiden taloudenpidosta on ilmennyt epäselvyyksiä. Hindenburg kiinnittää huomiota esimerkiksi konsernin veroparatiisikytköksiin ja Adani Groupin yhtiöiden korkeaan velkataakkaan sekä osakkeiden arvon paisumiseen.
Intialainen Adani, 60, on Forbesin miljardöörilistauksen mukaan neljänneksi rikkain ihminen maailmassa 119 miljardin dollarin omaisuudellaan.
Hindenburg tunnetaan aktivistishorttaajana, ja aiemmin se on lyhyeksimyynyt esimerkiksi Nikolaa ja Twitteriä. Nyt yhtiö on ottanut kohteekseen Adani Groupiin kuuluvia yhtiöitä.
Adani Group kommentoi Hindenburgin väitteiden olevan perättömiä. Adanin mukaan julkistus oli ajoitettu tahraamaan yhtiön mainetta ennen laajaa osakeantia.
Selvityksen mukaan Adanin yhtiöiden merkittävä velkataakka on ajanut koko konsernin ”epävakaalle taloudelliselle perustalle”. Hindenburgin mukaan Adanin seitsemän pörssilistatun yhtiön osakekursseissa on 85 prosenttia laskuvaraa.
Elisalta tulossa tuhti osinko
Suomen suurimman teleoperaattorin Elisan liiketoiminta sujui loppuvuonna ennakko-odotusten mukaisesti.
Liikevaihto kasvoi viime vuoden vastaavasta ajankohdasta viisi prosenttia 563 miljoonaan euroon ja liikevoitto seitsemän prosenttia 119 miljoonaan euroon. Yhtiön hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että viime vuoden tuloksesta osinkoa maksettaisiin 2,15 euroa osaketta kohden.
Yhtiö pitää kuluvan vuoden näkymänsä ennallaan, vaikka talouden kehittyminen on epävarmaa, inflaatio on nopeaa ja energia edelleen verraten kallista.