FT: Sijoittajat puskevat rahaa kehittyville markkinoille lähes ennätystahtiin

Kehittyville markkinoille on sijoitettu tällä viikolla keskimäärin 1,1 miljardia dollaria päivässä, sanoo kansainvälinen finanssialan yhdistys.

Kiinan hellittänyt koronapolitiikka on Financial Timesin mukaan yksi syy sijoittajien kiinnostukselle kehittyviin markkinoihin.

27.1. 12:27

Kansainväliset sijoittajat puskevat tällä hetkellä rahaa kehittyvien markkinoiden osakkeisiin ja joukkovelkakirjoihin lähes ennätystahtiin, kertoo talouslehti The Financial Times.

Kansainvälinen finanssialan yhdistys Institute of International Financen (IIF) seuraaman datan mukaan kehittyvät osake- ja velkamarkkinat ovat houkutelleet tällä viikolla uutta nettorahaa 1,1 miljardia dollaria eli noin miljardi euroa päivässä.

FT:n mukaan ulkomaisten sijoitusten virta on jo ylittänyt kahden edellisen vuosikymmenen suurimmat piikit, lukuun ottamatta vuoden 2020 loppupuolta ja vuoden 2021 alkua, jolloin koronavirusrajoituksista luopuminen kasvatti ulkomaisia sijoituksia.

Kehittyvien markkinoiden houkuttelevuus on FT:n mukaan kasvanut erityisesti globaalin inflaatiovauhdin hellittämisen ja Kiinan koronavirusrajoitusten purkamisen vuoksi.

Hidastuvan inflaation odotetaan johtavan siihen, että keskuspankit monissa kehittyneissä markkinoissa kuten Yhdysvalloissa tulevat pian lopettamaan ohjauskorkojensa nostamisen, mikä olisi helpotus kehittyville markkinoille.

Tiukan koronapolitiikkansa hylänneen Kiinan osuus IIF:n seuraamista sijoituksista on ollut peräti 800 miljoonaa dollaria, eli noin 735 miljoonaa euroa päivässä. Sen mukaan myös muut kehittyvät markkinat hyötyvät Kiinan päätöksestä hellittää koronarajoituksiaan.

Sijoituksia kehittyviin markkinoihin ajavat FT:n mukaan myös sijoittajien odotukset vahvasta kasvusta tänä vuonna. Yhdysvaltalaispankki JP Morgan odottaa bruttokansantuotteiden kasvavan kehittyvissä markkinoissa tänä vuonna 1,4 prosenttiyksikköä enemmän kuin kehittyneissä markkinoissa.

Osakkeiden hinnat ovat nousseet kehittyvissä markkinoissa tuntuvasti alkuvuoden aikana. Kehittyvien markkinoiden osakekehitystä seuraava MSCI Emerging Markets -indeksi on noussut lähes 25 prosenttia viime lokakuuna saavuttamastaan pohjasta.

Yli kahdenkymmenen prosentin nousua tuoreesta pohjalukemasta pidetään tyypillisesti härkämarkkinan merkkinä.

SIjoituspalveluyritys Fidelity Internationalin kehittyvien markkinoiden velkaan keskittynyt salkunhoitaja Paul Greer kuitenkin sanoo FT:lle, että suurin nousu voi olla jo takana, ja esimerkiksi Kiinan markkinoiden nousu vuoden ensimmäisellä puoliskolla on jo hinnoiteltu markkinoihin sisään.

”Olemme mahdollisesti jo nähneet leijonanosan tämän kierroksen noususta”, Greer sanoo FT:lle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita