Nopeasti noussut inflaatio kurittaa suomalaisia palkansaajia kovalla kädellä. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan palkansaajien reaaliansiot laskivat viime vuonna eniten yli 60 vuoteen.
Reaalipalkka kuvaa palkan ostokykyä palkan saamishetkellä. Reaalipalkka lasketaan poistamalla nimellispalkasta inflaation vaikutus.
Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten palkansaajien reaalipalkka laski viime vuonna 4,4 prosenttia.
”Luvut voivat vielä tarkentua jonkin verran, mutta lasku oli lähes varmasti suurinta yli 60 vuoteen. Viimeksi reaaliansiot laskivat vuotta 2022 enemmän vuonna 1957, jolloin laskua oli 7,5 prosenttia”, Tilastokeskus kirjoittaa verkkosivuillaan.
Reaaliansiot ovat laskeneet viimeisen 70 vuoden aikana vain neljänä vuonna neljä prosenttia tai enemmän.
Loka-joulukuussa reaalipalkat laskivat edellisen vuoden viimeiseen neljännekseen verrattuna 5,7 prosenttia. Lasku johtuu siitä, että kuluttajahintojen nousu oli nopeampaa kuin ansiotason nousu.
Eniten laskivat valtiolla työskentelevien reaalipalkat. Heillä reaalipalkka laski vuoden 2021 viimeisestä neljänneksestä 5,9 prosenttia. Yksityisellä sektorilla työskentelevien reaalipalkka laski sen sijaan 5,6 prosenttia.
Samaan aikaan nimellispalkat nousivat 2,7 prosenttia.
Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan suomalaisten palkansaajien keskiansio oli viime vuonna 3 800 euroa. Miehien palkka oli keskimäärin yli 4 100 euroa, naisten noin 3 500 euroa.
Valtiolla työskentelevien palkka oli Tilastokeskuksen mukaan yksityisellä sektorilla työskentelevien palkkaa suurempi.
Valtiolla työskentelevien keskipalkka oli vajaat 4 300 euroa ja yksityisellä sektorilla työskentelevien noin 3 900 euroa.
”Valtion yksityistä sektoria suuremmat keskiansiot johtuvat eroista ammattirakenteessa. Valtiolla on esimerkiksi suhteellisesti enemmän erityisasiantuntijoita, jotka ovat keskimääräistä koulutetumpia ja korkeammin palkattuja”, selittää Tilastokeskuksen yliaktuaari Jukka Tapio.